E951 powszechnie znany jako aspartam. Czym jest? Szkodzi czy jednak nie? Zdania w tym temacie są zdecydowanie podzielone. Patrząc na składy w większości produktów w dzisiejszych czasach znajdziemy ten sztuczny słodzik. Jest on jakieś 200 razy słodszy niż zwykły biały cukier, z którego korzystamy na co dzień.
Ponadto ma on dużo mniej kalorii, dzięki czemu często sięga się po niego podczas diety. Jest stosowany w przemyśle zarówno spożywczym jak i farmaceutycznym. Jest on dopuszczony do użytku przez Unię Europejską. Pojawia się często w zastępstwie w produktach typu „light”, ale nie tylko. Istnieją dywagacje, które trwają od dawna na temat szkodliwości tej substancji. Mówi się, że wywołuje wrzody żołądka, nowotwór, depresję, stwardnienie rozsiane czy też ślepotę. Naukowo jednak nie ma jednoznacznego potwierdzenia, które jakoby jasno wskazywało, że jest on szkodliwy. Warto jednak pamiętać, aby go nie nadużywać.
Rozważnie stosuj aspartam
Aspartamu, jak i wszystkich produktów, należy stosować rozważnie i nie przesadzać z nadmiarem. W nadmiarze wszystko nam może w końcu zaszkodzić, o czym warto pamiętać. Z tego słodzika korzystają najczęściej osoby chore na cukrzycę. Nie jest on zbyt drogi, w porównaniu z innymi produktami słodzącym, więc zdecydowanie może być na każdą kieszeń. Ludzie cierpiący na nadwagę oraz otyłość bardzo często także zastępują zwykły cukier. Warto także pamiętać, że nie jest on jednak jedynym zastępstwem. Będąc na diecie również korzysta się z tego słodziwa. Pomoże on zgubić zbędne kilogramy, a także zachować smak ulubionych dań czy też napojów, przy czym nie dodać nam zbędnych kalorii.
W czym możemy znaleźć aspartam?
W wielu produktach. Przede wszystkim są to napoje smakowe, gazowane, często piwa smakowe, galaretki, produkty typu light oraz z napisem „bez dodatku cukru”, gumy do żucia, napoje izotoniczne, niektóre desery, cukierki, herbata w granulkach i wiele innych. Zatem nie jest jednoznacznie powiedziane czy jest on dobry czy zły, warto jednak nadmiernie z niego nie korzystać.
Comments are closed.