Białko serwatkowe – szczególny rodzaj białka

Marcin Październik 11, 2016 2
Białko serwatkowe – szczególny rodzaj białka





O tym jak istotne jest białko w naszym życiu nie trzeba nikogo specjalnie przekonywać. Coraz częściej jednak słyszymy o tak zwanym białku serwatkowym. A co to takiego?

Potocznie białko serwatkowe uznawane jest jako ,,efekt uboczny” w czasie produkcji sera. Sama produkcja jest stały, określonym procesem dzielącym się na kilka etapów. Na początek warto powiedzieć, że białko serwatkowe zawiera wiele niezbędnych dla organizmu aminokwasów, a aż 80% jego zawartości, to czyste białko. Do pozostałych części należy woda, resztki tłuszczów, a także sam proszek. Ultrafiltracja, to pierwszy krok. W tym momencie, by uzyskać serwatkę misi zostać usunięty tłuszcz, oraz laktoza. Pozostałe zawartości laktozy z cukrami zostają usunięte w kolejnym etapie. Wreszcie doszliśmy do końca, mianowicie do wysuszania serwatki i jej sproszkowania. Co ważne, te wszystkie procesy fizyczne są konieczne, gdyż serwatka sama w sobie nie wytwarza odpowiedniej ilości białka.

Kto powinien stosować?

Biegacze, maratończycy, ciężarowcy, czy kulturyści – krótko mówiąc, białko serwatkowe uwielbiają sportowcy. A wszystko dlatego, że ma idealny wpływ zarówno na redukcje tkanki tłuszczowej, jak i mięśniowej. Sportowcy, to jednak nie jedyna grupa zwolenników białka serwatkowego. Idealne jest również dla tych, którzy w codziennej diecie nie są w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości niezbędnego dla organizmu białka.

Bezpieczeństwo gwarantowane

A dowodem na to może być chociażby fakt, że mogą go spożywać kobiety w ciąży. Jeśli jesteś uczulony, na laktozę, to białko serwatkowe jest właśnie dla Ciebie. Zawiera bowiem jej tak niewielką ilość, że uczulona osoba nie ma z nią żadnego problemu. Przeterminowane białko serwatkowe – to jedyne zagrożenie. Wówczas mogą wystąpić takie objawy jak bóle brzucha, nudności, wymioty, czy biegunka. Są sytuacje, gdzie osoba jest uczulona na białko serwatkowe. Dlatego zanim zaczniesz je spożywać, warto, byś skonsultował się z lekarzem. Polecamy również poznać artykuły na temat fitness z serwisu bodyrock.pl.

Dodatkowe, istotne informacje

Oprócz wspomnianej redukcji tkanki mięśniowej i tłuszczowej białko serwatkowe wspomaga również pracę mięśni. Tym samym wzmacnia wytrzymałość całego organizmu. To może być szczególnie ważna informacja dla trenujących sportowców – zarówno profesjonalistów, jak i amatorów. Białko serwatkowe sprawi, że Twoje treningi nie tylko staną się dłuższe, ale i bardziej intensywne. Tego typu białko również powoduje szybszą regeneracje organizmu. W samym przygotowaniu natomiast jest niezwykle łatwe i proste.

2 komentarze »

  1. Katarzyna Ekiert Październik 12, 2016 at 10:12 am -

    A wszystko dlatego, że ma idealny wpływ zarówno na redukcje tkanki tłuszczowej, jak i mięśniowej.

    wzrost mięsniowej?

    Hmmm własnie trzeba uważać, bo alergie i nietolerancje białka serwatkowego też się zdarzają 🙂

  2. Michał-FI Październik 14, 2016 at 5:23 pm -

    Katarzyno – przede wszystkim dla wzrostu procesu syntezy białek oraz efektu termogenicznego 😉

Leave A Response »

You must be logged in to post a comment.

Inline
Inline