Chrupkie pieczywo – za i przeciw

Aneta Rachwał - Adamczyk Wrzesień 18, 2015 0
Chrupkie pieczywo – za i przeciw





Powszechnie uważa się, że chrupkie pieczywo jest standardową bronią w walce ze zbyt dużą ilością kalorii. Owszem mają one swoje zalety, ale także wady, dlatego warto zastanowić się nad plusami i minusami chrupkiego pieczywa, zanim po nie sięgniemy.

Chrupkie pieczywo, jest znane wszystkim, którzy dbają o piękną figurę oraz pragną zdrowo się odżywiać. Często wybieramy go, kiedy przechodzimy na dietę redukcyjną, jednakże opinie o tym produkcie są podzielone.

Walory pieczywa chrupkiego

  • Duża zawartość błonnika

Pieczywo chrupkie wypiekane jest z grubej mąki, która to zawiera o wiele więcej błonnika aniżeli mąka biała. Doskonale wpływa to na funkcjonowanie układu pokarmowego a także przyśpiesza proces trawienia. Dodatkowo błonnik pęka w żołądku, a tym samym o wiele dłużej nie odczuwamy głodu.

  • Niewielka ilość kalorii

Pieczywo chrupkie cechuje się niewielką ilością kalorii, albowiem jedna kromka ma ich około trzydziestu. Naturalnie odchudzając się także nie należy przesadzać z ilością spożywania chrupkiego pieczywa.

  • Dużo potasu, mało sodu





W produkcji chrupkiego pieczywa nie używa się zbyt dużych ilości soli, oraz sodu. Co więcej taka kromka w swoim składzie ma o wiele większą ilość potasu, a tym samym jest zdrowsze dla naszego serca oraz układu krwionośnego.

  • Bez konserwantów i ulepszaczy smaku

Chrupkie pieczywo ma jeszcze jedną zaletę, albowiem nie zawiera w swoim składzie szkodliwych dla organizmu konserwantów, ulepszaczy smaku, czy też barwników. Tym samym produkt jest zdrowy i bezpieczny dla naszego organizmu.

Wady pieczywa chrupkiego

Pomimo wielu zalet chrupkie pieczywo ma także wady a są nimi:

  • Mało składników odżywczych

Chrupkie pieczywo przede wszystkim ma mniej witamin typu B, E, A i C. W jego składzie nie znajdziemy także istotnego dla naszego organizmu kwasu foliowego.

  • Smak

Niestety nie każdemu z nas chrupkie pieczywo będzie po prostu smakować. Oczywiście jest ich wiele rodzajów, ale jeśli wybierzemy chrupkie pieczywo np. z dodatkiem ziół, musimy mieć także na uwadze, że jest bardziej kaloryczne.

Leave A Response »

You must be logged in to post a comment.

Inline
Inline