Powszechnie uważa się, że chrupkie pieczywo jest standardową bronią w walce ze zbyt dużą ilością kalorii. Owszem mają one swoje zalety, ale także wady, dlatego warto zastanowić się nad plusami i minusami chrupkiego pieczywa, zanim po nie sięgniemy.
Chrupkie pieczywo, jest znane wszystkim, którzy dbają o piękną figurę oraz pragną zdrowo się odżywiać. Często wybieramy go, kiedy przechodzimy na dietę redukcyjną, jednakże opinie o tym produkcie są podzielone.
Walory pieczywa chrupkiego
- Duża zawartość błonnika
Pieczywo chrupkie wypiekane jest z grubej mąki, która to zawiera o wiele więcej błonnika aniżeli mąka biała. Doskonale wpływa to na funkcjonowanie układu pokarmowego a także przyśpiesza proces trawienia. Dodatkowo błonnik pęka w żołądku, a tym samym o wiele dłużej nie odczuwamy głodu.
- Niewielka ilość kalorii
Pieczywo chrupkie cechuje się niewielką ilością kalorii, albowiem jedna kromka ma ich około trzydziestu. Naturalnie odchudzając się także nie należy przesadzać z ilością spożywania chrupkiego pieczywa.
- Dużo potasu, mało sodu
W produkcji chrupkiego pieczywa nie używa się zbyt dużych ilości soli, oraz sodu. Co więcej taka kromka w swoim składzie ma o wiele większą ilość potasu, a tym samym jest zdrowsze dla naszego serca oraz układu krwionośnego.
- Bez konserwantów i ulepszaczy smaku
Chrupkie pieczywo ma jeszcze jedną zaletę, albowiem nie zawiera w swoim składzie szkodliwych dla organizmu konserwantów, ulepszaczy smaku, czy też barwników. Tym samym produkt jest zdrowy i bezpieczny dla naszego organizmu.
Wady pieczywa chrupkiego
Pomimo wielu zalet chrupkie pieczywo ma także wady a są nimi:
- Mało składników odżywczych
Chrupkie pieczywo przede wszystkim ma mniej witamin typu B, E, A i C. W jego składzie nie znajdziemy także istotnego dla naszego organizmu kwasu foliowego.
- Smak
Niestety nie każdemu z nas chrupkie pieczywo będzie po prostu smakować. Oczywiście jest ich wiele rodzajów, ale jeśli wybierzemy chrupkie pieczywo np. z dodatkiem ziół, musimy mieć także na uwadze, że jest bardziej kaloryczne.