Czy wiesz co to jest Yerba mate?

Michał Październik 17, 2014 2
Czy wiesz co to jest Yerba mate?





Yerba mate czy inaczej określana po prostu mate, to zmielone i wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego, który przy wykorzystaniu specjalnych metod parzenia są stosowane do przygotowania naparu bardzo popularnego (już) na całym świecie. Skąd ta z pozoru dziwna nazwa? Otóż, yerba to inaczej herba (ziele), zaś mate to w tłumaczeniu tykwa, czyli naczynie w którym parzy się Yerbę.

Właściwości Yerba mate:

  • zawartość polifenoli (przeciwutleniaczy),
  • działanie pobudzające (zawartość kofeiny),
  • obniżenie cholesterolu,
  • działa moczopędnie,
  • wspomaga redukcję wagi,

Sposób zaparzania Yerby.

Ostrokrzew paragwajski wywodzi się z rejonów Ameryki Płd. które sposób zaparzania Yerby traktują wręcz rytualnie, co wskazuje na to, iż picie naparu to wręcz elementy ich kultury. Prawidłowe zaparzenie naparu z Yerba mate wymaga specjalnego naczynia, czyli wspomnianego wcześniej ‚mate’,, zaś filtracja gotowego naparu odbywa się za pomocą ‚bombilli’. Jest to zabieg bardzo prosty, gdyż susz wsypany do naczynia na wysokość od 1/4 do 3/4 jego objętości, odwracamy tak, aby susz odpowiednio się ułożył, po czym odwracamy mate tak, aby susz zgrupował się po jednej jego stronie, tak by po skosie włożyć bombillę. Następnie zalewamy całość wodą ostudzoną do 65-80C tak, aby susz wchłonął całą wodę (nie więcej!), by po pewnym czasie dolać wody. Picie następuje poprzez użycie bombilli, która filtruje susz od gotowego naparu. Pamiętajmy, że proces parzenia można powtarzać nawet kilka razy.

Yerba mate może na początku wydawać się bardzo dziwna w smaku – niektórzy określają go jako smak zaparzonego tytoniu, jednakowoż patrząc przez pryzmat jej właściwości oraz rytuału jej parzenia, może stać się świetnym sposobem na relaks i dodanie sobie nieco zdrowia 😉

2 komentarze »

  1. Kamil Naja Październik 30, 2014 at 6:48 pm -

    Witam, yerbę można pić także na inne sposoby – ja zalewam sobie około 70 gram suszu w bardzo dużym kubku i nie muszę ciągle dolewać wody, a smak jest lepszy, bo rozcieńczony. Do takiego kubasa wsadzamy bombillę i mamy zagwarantowane pobudzenie na kilka godzin. Ostatnio piję mate z katuabą, a najbardziej lubię campesino catuava + ginseng. Kiedyś nawet opisałem te yerby, które już piłem – http://www.dobreziola.com/2014/08/yerba-mate-rozwazania-i-wnioski.html

  2. Ilene Marzec 22, 2015 at 7:43 pm -

    Życzliwe pozdrowienia i podziękowania za artykuł – przyjemnie się go czyta

Leave A Response »

You must be logged in to post a comment.

Inline
Inline