Czy często zdarza Ci się odczuwać lekki głód między posiłkami? Szukasz smacznej, ale jednocześnie pożywnej i zdrowej przekąski? Jeżeli starasz się unikać jedzenia słodyczy, to właśnie znalazłaś idealne rozwiązanie. Suszone daktyle! Przeczytaj o ich właściwościach odżywczych i jeszcze dziś zdecyduj się na wdrożenie tego owocu do swojej diety.
Czym są daktyle
Są niczym innym jak owocami daktylowca. To jedno z najdłużej uprawianych drzew na świecie, które osiąga nawet 40 metrów wysokości. Z reguły wydaje około 40 gron owocowych, z czego każde składa się z 30 daktyli. Już od czasów prehistorii doceniano ich substancje odżywcze oraz wykorzystywano do produkcji win i miodów. Owoce daktylowca występują w aż 400 odmianach, jednak na rynek europejski trafia zaledwie kilkanaście. Do najpopularniejszych odmian należą:
- Bhari – charakteryzują się cienką skórką i soczystym miąższem,
- Hdlawy – suszone na drzewach, a następnie w suszarniach
- Medjool – jedne z większych odmian
- Zabidi – o bardzo słodkim smaku, wykorzystywane przy produkcji przetworów
Suszone daktyle – wartości odżywcze
Ich właściwości odżywcze zdecydowanie zasługują na naszą uwagę. W suszonej postaci są bogatym źródłem cennego błonnika, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszych jelit. Badania naukowe dowodzą, że pod tym względem przewyższają świeże owoce. Oprócz tego, znajdziesz w nich niezwykle ważny dla funkcjonowania naszego serca potas. Dzięki jego dużej zawartości poprawisz kondycję mięśni i zniwelujesz uczucie zmęczenia.
Na dodatek, daktyle suszone zawierają inny, bardzo cenny pierwiastek jakim jest miedź. W dużej mierze zależy od niej praca mózgu, albowiem wpływa korzystnie na zdolność myślenia i kreatywność. Do tego zapobiega chorobom serca i układu krążenia. Jak widać, wartości odżywcze suszonych daktyli są godne podziwu.
Pomysły na spożywanie suszonych daktyli
W pierwszej kolejności – jako słodka przekąska. Jeżeli między posiłkami doskwiera Ci lekki głód, lub masz ochotę na coś słodkiego ale starasz się unikać słodyczy – daktyle suszone to coś dla Ciebie. Już 100 gramów tego owocu zawiera około 280 kalorii, dlatego już niewielka ilość zapewni Ci uczucie sytości. Ponadto świetnie sprawdzą się jako:
- dodatek do sałatek,
- składnik pożywnych koktajli,
- dodatek do gulaszu i dań bliskowschodnich,
- daktyle nadziewane – odmianę bez pestek można faszerować bakaliami,
- ciasteczka – np. zblendowane z żurawiną, wiórkami kokosowymi i migdałami,
Nie czekaj i już dziś wzbogać swoją dietę tym wartościowym owocem! Nie tylko zapewnisz sobie zdrową dawkę odżywczych składników, ale również możesz całkowicie zrezygnować z niezdrowych słodyczy.
źródło zdjęcia: freepik
Comments are closed.