Dlaczego brak nam żelaza?

Aneta Rachwał - Adamczyk Luty 21, 2017 0
Dlaczego brak nam żelaza?





Niedobór żelaza w organizmie skutkuje szeregiem negatywnych objawów. Powodować może zawroty głowy, zadyszkę, szybszą pracę serca. Jeśli robiąc badanie krwi okaże się, że cierpisz na niedobór żelaza, należy ów poziom uzupełnić. Najlepszą metodą jest dobrze dobrana dieta.

Zmęczenie i anemia

Jeśli w organizmie kurczą się zapasy żelaza produkowana jest coraz mniejsza ilość czerwonych krwinek i wówczas pojawiają się pierwsze objawy, które mogą nas zaniepokoić. Na ogół pierwszym objawem jest zmęczenie i apatia. Nie mamy energii do pracy, nauki, chętnie ucinamy sobie w ciągu dnia drzemki. Błony śluzowe spojówek bledną, a pod oczami pojawiają się sińce. Skóra wygląda niezdrowo, jest szorstka i sucha. Wypadają także włosy i łamią się paznokcie/

Norma WHO ukazuje, że anemię stwierdza się, kiedy poziom hemoglobiny w organizmie spadnie:

  • poniżej 120 g/l u kobiet i dzieci w wieku 6–14 lat
  • u kobiet w ciąży – 110 g/l
  • u mężczyzn – 130 g/l

Dzieci które cierpią na niedobory żelaza gorzej się uczą, a to dlatego, że mają problemy z koncentracją. Dodatkowo niedobór żelaza sprawia, że częściej chorujemy, łapiemy infekcje oraz przeziębiania. Na naszym ciele pojawiają się siniaki z błahych powodów oraz często towarzyszą nam krwotoki z nosa.

Skutki i zapobieganie

Osoby, które odżywiają się właściwie nie powinny mieć problemów z niedoborem żelaza. Jednakże utrata tego ważnego pierwiastka może również pojawić się na skutek obfitych krwawień. Na anemię narażone są przede wszystkim osoby, które odchudzają się, nie spożywają mięsa a także uprawiają wytrzymałościowe dyscypliny sportu.

Dobrze skomponowana dieta pomoże nam uzupełnić niedobory żelaza.

Niezwykle cennym jego źródłem jest szpinak, mięso wołowe i wątroba. Oczywiście hemoglobina poprawi się, jeśli wdrożymy do diety buraki i natkę pietruszki.

Żelazo odnajdziemy również w fasoli, grochu, płatkach śniadaniowych, brokułach oraz krewetkach. Aby zwiększyć przyswajanie żelaza warto zastosować witaminę C.

W codziennych posiłkach powinny znaleźć się produkty takie jak:

  • papryka,
  • natka pietruszki,
  • pomidory,
  • truskawki,
  • czarna porzeczka,
  • owoce cytrusowe

 

Leave A Response »

You must be logged in to post a comment.

Inline
Inline