Domowe chipsy z warzyw

Aneta Rachwał - Adamczyk Styczeń 14, 2018 Możliwość komentowania Domowe chipsy z warzyw została wyłączona
Domowe chipsy z warzyw





Chipsy to zasadniczo bardzo smaczna przekąska, ale nie będziemy ukrywać, że jest to także niezdrowa przekąska. Nie możemy się im oprzeć? W tym względzie jak najbardziej możemy znaleźć swoisty złoty środek. Jaki? Możemy sami wykonać taką przekąskę i może być ona jak najbardziej zdrowa.

Z czego można zrobić domowe chipsy?

Są to chipsy wykonane z warzyw i nie chodzi bynajmniej o ziemniaki. Tak naprawdę bowiem chipsy możemy wykonać z prawie każdego warzywa i tym samym mogą nam one dostarczyć bardzo wielu cennych składników, a jednoczesnie też mogą być one dla nas w pełni zdrowe. Przede wszystkim marchewka to warzywo, które jest smaczne i które idealnie nadaje się do tego, aby wykonać z niego chipsy. Poza marchewką możemy w tym miejscu polecić seler, możemy polecić buraki, pietruszkę, rzepę, kalarepę, a więc zasadniczo warzywa twarde. Poza chipsami warzywnymi, powinniśmy zwrócić uwagę na możliwość ich wykonania z owoców. W tym względzie także chodzi o owoce twarde jak chociażby jabłko.

W jaki sposób należy wykonywać chipsy?

Należy dane warzywo tudzież owoc pokroić na dosyć grube plastry, a następnie w odpowiedniej temperaturze powinniśmy poddać owe plasterki owoców i warzyw poddać obróbce termicznej. To jednak nie wszystko. Jeśli mielibyśmy na tym skończyć, to prawdopodobnie nie uzyskalibyśmy takiego smaku, na jakim nam zależy. Warto zatem sięgnąć po różnego rodzaju przyprawy, po naturalne przyprawy, dzięki którym znacząco możemy poprawić smak owych chipsów warzywnych. Skoro więc lubimy chipsy, to warto jest postawić na te produkowane samodzielnie, ponieważ są one znacznie zdrowsze niż chipsy kupowane w sklepach i tym samym możemy połączyć to co przyjemne z tym, co po prostu jest zdrowe. Poza wymienionymi warzywami, można oczywiście stawiać także na inne, gdyż w tym względzie liczy się po prostu nasza inwencja i liczy się także sposób wykonania określonych chipsów. Dodajmy także to, że nie jest to nic trudnego i de facto każdy, kto tylko ma sprawny piekarnik, może takie chipsy sobie zrobić.

Comments are closed.

Inline
Inline