Ekologiczna żywność – coraz popularniejsza

Aneta Rachwał - Adamczyk Luty 22, 2015 0
Ekologiczna żywność – coraz popularniejsza





Coraz częściej na terenie całego świata możemy spotkać się z pojęciem, jakim jest ekologiczna żywność. Nic w tym dziwnego, albowiem uchodzi ona za bardzo zdrowa a tym samym coraz częściej ja kupujemy. Warto, więc wyjaśnić, czym jest i dlaczego warto ją spożywać.

Ekologiczna żywność jest to, więc określenie żywności, jaka jest produkowana metodami rolnictwa ekologicznego. Występuje tutaj szczególna dbałość wyeliminowania wszelkich nawozów sztucznych. Owe ekologiczne produkty mają zapewnić ludziom zdrowie, ochronę środowiska naturalnego, a także mają na uwadze, aby system był zawsze zrównoważony. Tym samym możemy powiedzieć, że nie obciążają one środowiska naturalnego a jednocześnie umożliwiają rozwój wsi.

Obowiązek znakowania

Wszyscy producenci działający w branży ekologicznej żywności posiadają obowiązek szczegółowego oznaczania swoich produktów. Odbywa się to za pomocą specjalnych certyfikatów, zaś na terenie Polski owe oznaczenia stosowane są przez jedenaście firm. Między innymi są to firmy takie jak:

  • Agrobiotest,
  • Bioeksperta,
  • Biocert,
  • Ekogwarancja PTRE,
  • Cobico,
  • PCBC
  • PNG

Jak więc łatwo zauważyć, zdrowa żywność to żywność certyfikowana, jaka to spełnia określane standardy wytwórcze. Obecnie na terenie Polski po ekologiczną żywność sięga około siedmiu procent konsumentów. Możemy odnaleźć ją w specjalistycznych sklepach, ale także w supermarketach wysokiej jakości. W naszym kraju około 14 tysięcy gospodarstw zajmuje się produkowaniem ekologicznej żywności, zaś gospodarstwa te obejmują około 314 tysięcy hektarów.

 

Leave A Response »

You must be logged in to post a comment.

Inline
Inline