Fastfood w zdrowym wydaniu

Marcin Grudzień 28, 2015 4
Fastfood w zdrowym wydaniu





Ciężko znaleźć kogoś, kto nie lubi frytek, hamburgerów czy pizzy? Większość z nas bardzo chętnie jadłoby takie dania podczas lunchu czy obiadu. Niestety tego typu posiłki są bardzo niezdrowe. Dlatego też chcąc zachować dobrą sylwetkę wykreślamy je z naszego jadłospisu. Od teraz nie musi tak być. Mamy dla was kilka sposobów, dzięki którym przygotujecie zdrowy fastfood i będziecie mogli rozkoszować się jego smakiem bez obaw o nadmierne kilogramy.

Frytki fit

Tradycyjne frytki są smażone w głębokim oleju, co powoduje, że ociekają tłuszczem i są kopalnią niezdrowych kalorii. Można temu zapobiec. Dobrym rozwiązaniem jest frytkownica beztłuszczowa (kupimy ją np. w Mango). Dzięki niej znacznie obniżymy indeks kaloryczny frytek. Dodatkowo ziemniaki możemy zastąpić batatami, burakami lub pietruszką. Wystarczy dodać do nich ketchup i przyprawy, aby w kilka chwil mieć zarówno smaczne, jak i zdrowe danie.

Domowy hamburger

Typowe burgery składają się z tłustego mięsa (najczęściej niskiej jakości) oraz białej bułki. Takie zestawienie sprawia, że daleko im do zdrowego i wartościowego posiłku. Jednak, jeśli ty i twoja rodzina lubicie burgery, to mamy sposób na obniżenie ich kaloryczności. Wystarczy kupić mięso o niskiej zawartości tłuszczu i usmażyć je na patelni grillowej. Dzięki temu będzie ono zdrowszym odpowiednikiem hamburgerowego kotleta. Dodatkowo pamiętajmy, aby nasz burger składał się z pełnoziarnistej bułki oraz aby zachować umiar w dodawaniu sosów. Dipy potrafią znacznie podnieść liczbę kalorii.

Pizza z mąki pełnoziarnistej

Pizza to królowa fastfoodów. Ta tradycyjna powinna być na cienkim cieście. Jednak bardzo często jemy ją w amerykańskiej wersji, na pulchnym placku. Chcąc pozbawić pizzę zbędnych kalorii wystarczy przygotować ciasto z wykorzystaniem mąki pełnoziarnistej. W sieci można znaleźć wiele przepisów na taką pizze. Dodatkowo, jeśli zrezygnujemy z tłustego sera i do pizzy wykorzystamy np. białą mozzarellę light, to nasze danie będzie mniej tłuste, za to bogate w białko.

4 komentarze »

  1. Sport to Pestka Grudzień 28, 2015 at 3:46 pm -

    Bardzo fajne alternatywy 🙂

    • Marcin Styczeń 20, 2016 at 10:25 am -

      Jak się chce zdrowo jeść, to teraz jest w sieci tyle materiałów, że alternatyw jest całe mnóstwo ;).

  2. Rebecca Sharp Grudzień 28, 2015 at 7:40 pm -

    A ja uwielbiam frytki z batatów, dyni zapiekanych w piekarniku. Wcześniej potraktowane są majerankiem oraz pieprzem cayenne. Mega dobre. Podobnie tylko bez przypraw robię buraczki oraz kalafior.

    • Marcin Styczeń 20, 2016 at 10:24 am -

      Nie wiem jakim cudem udaje Ci się robić frytki z kalafiora. Chyba z głąba samego? Bo kwiatek się rozpadnie na kawałeczki jak coś postarasz się z niego wykroić ;).

Leave A Response »

You must be logged in to post a comment.

Inline
Inline