Czy gluten szkodzi zdrowiu?

Aneta Rachwał - Adamczyk Sierpień 9, 2018 Możliwość komentowania Czy gluten szkodzi zdrowiu? została wyłączona
Czy gluten szkodzi zdrowiu?





Coraz częściej pojawia się pytanie, czy gluten szkodzi naszemu zdrowiu? Współcześnie mamy również do czynienia z rosnącą tendencją na produkty bezglutenowe, które to całkowicie pozbawione są białka. Czy jednak gluten naprawdę jest szkodliwy dla naszego organizmu?

Czym jest gluten?

Gluten jest białkiem, które obecne jest w wielu różnorodnych zbożach. Miedzy innymi znajduje się w:

  • Orkuszu
  • Jęczmieniu
  • Pszenicy
  • Owsie

W składzie glutenu odnajdziemy prolamin, glutenin, aweniny oraz hordeiny.  Gluten poprzez swoje składniki odżywcze wpływa na procesy, które są powiązane ściśle z obróbką mąki. W czasie wyrabiania mąki, gluten sprawia, że zmienia się konsystencja ciasta. Z tego też względu bardzo chętnie wykorzystywany jest w przemyśle piekarniczym.

Gluten jest wszędzie?

Dzięki temu, że gluten doskonale wpływa na obróbkę żywności stosowany jest w wielu różnorodnych produktach spożywczych. Najczęściej znajduje się w produktach, które są wysokoprzetworzone. Dodatkowo znajduje się w produktach, które są modyfikowane i mają długi okres przydatności. Tym samym można zadać pytanie, czy gluten faktycznie znajduje się wszędzie? Faktycznie spożywamy obecnie trzy razy więcej glutenu aniżeli nasi dziadkowie.

Problem zdrowotny z glutenen

Około 50 lat temu po raz pierwszy zdefiniowano, że gluten może być niebezpieczny dla zdrowia. Stało się tak, dlatego, że rozpoczęto pracę nad pszenicą modyfikowaną genetycznie. Od tego czasu zaczęły pojawiać się coraz to nowe choroby związane z glutenem. Co ciekawe nie chorują na nie mieszkańcy Afryki, których dieta wszak bardzo bogata jest w gluten i zboże. Mimo to gluten może być szkodliwy, zwłaszcza jeśli spożywamy go w nadmiernych ilościach.

Comments are closed.

Inline
Inline