Czy glutenu należy się obawiać?

Michał Listopad 26, 2016 0
Czy glutenu należy się obawiać?





Ostatnimi czasy środowisko Kulturystyki i Fitness zostało wręcz wstrząśnięte doniesieniami dotyczącymi glutenu oraz wszelkich dolegliwości z nim związanych. Popularne hasztagi #glutenfree #antygluten odnoszą się do zjawiska, które ja osobiście pozwolę sobie nazwać ” glutenową paniką”. Czym jest panika? To nagły lęk o wysokim nasileniu, który odczuwamy w przypadku osoby, zjawiska bądź innej rzeczy. Lęk ten jest zazwyczaj nieuzasadniony. Czy tak samo jest w przypadku glutenu? Przekonajmy się.

Gluten – z czym to się je?

Gluten to nic innego jak białko, które naturalnie występuje w produktach produkowanych z pszenicy, żyta, owsa czy jęczmienia. Wyżej wymienione produkty stanowią ogromną liczbę produktów z nich tworzonych, co w praktyce oznacza wysokie spożycie glutenu wśród populacji. To w dalszym etapie przekłada się na nietolerancje glutenu, co określa się jako celiakię. To uwarunkowana genetycznie choroba układu trzewnego, ściśle powiązana z pracą kosmków jelitowych, a dokładniej to ujmując – ich zanikiem. Należy podkreślić, że na tę przypadłość może chorować (według różnych źródeł) od 1% do 6% populacji na ziemi. Dla takich osób jedyną drogą wyleczenia jest dieta, która kompletnie eliminuje produkty pochodzenia roślinnego, stworzone ze zbóż wymienionych wyżej. Należy zatem stwierdzić, że gluten szkodzi nie tylko osobom uczulonym na ten składnik, ale i również osobom cierpiącym na celiakię.

Gluten – czy mi szkodzi?

Do najczęściej wymienianych objawów związanych z celiakią należą:

  • wzdęcia,
  • biegunki,
  • gazy,
  • zaparcia,
  • wypryski skórne,
  • uczucie ciągłego zmęczenia.

Te objawy należą do grupy „ogólnych”, które w łatwy sposób można przypiąć do innych chorób. Najczęściej te objawy są ściśle związane z brakiem składników odżywczych, gdyż nietolerancja na gluten lub celiakia utrudnia lub uniemożliwia ich prawidłowe wchłanianie. Jak najlepiej sprawdzić stan naszego zdrowia? Wykonując testy laboratoryjne krwi, zlecone przez lekarza. To właściwie jedyna sprawdzona metoda, która potwierdzi lub wykluczy nasze „glutenowe” przypuszczenia.

Podsumowanie.

Diety eliminujące gluten z naszego jadłospisu, zrobiły się w ostatnim czasie bardzo modne. Ta moda może się okazać dla niektórych zgubna, gdyż diety eliminacyjne bardzo często prowadzą do niedoborów składników odżywczych w naszym organizmie. Stąd już o krok od typowych objawów niedoboru np. witamin czy minerałów. Tak zamyka się błędne koło „objawów”, na czym cierpi nie tylko nasze ciało, ale i psychika. Jeśli mamy uzasadnione podejrzenia co do ewentualnej alergii na gluten lub nawet celiakii, warto zasięgnąć porady lekarza oraz wykonać testy krwi.

Leave A Response »

You must be logged in to post a comment.

Inline
Inline