Jod jest pierwiastkiem, który w organizmie człowieka odgrywa niezwykle ważną rolę. Warto jednak wiedzieć, że zarówno nadmiar, jak i niedobór jodu jest groźny dla zdrowia. Szczególnie niedobór jodu może negatywnie oddziaływać na organizm i jego prawidłowe funkcjonowanie. Jod to główny składnik, który wzbogaca sól, dlatego w wielu sklepach znajduje się tak zwana sól jodowana. Co więcej od 1997 roku na terenie Polski istnieje obowiązek jodowania soli, aby zapobiec negatywnym skutkom niedoboru.
Jaką jod pełni funkcję w organizmie?
Jod jest niezbędny, aby mogły być produkowane hormony tarczycy. Jeśli we krwi jest prawidłowe stężenie owych hormonów, wówczas mamy do czynienia z prawidłowym rozwojem i funkcjonowaniem mózgu, a także układu nerwowego. Co więcej poprawnie pracuje serce, nerki i przysadka mózgowa. Warto zaznaczyć, że hormony tarczycy to także regulacja procesów wzrostu oraz dojrzewania komórek w organizmie, a także wytwarzania energii. Są więc niezbędne, aby organizm mógł zachować odpowiednią temperaturę ciała.
Skutki niedoboru jodu w organizmie
Niedobór jodu w organizmie to w konsekwencji niedoczynności tarczycy, powiększenia gruczołu tarczowego a także powstania wola. W chwili, kiedy niedoczynność tarczycy dotyczy dzieci może stać się ona przyczyną opóźnienia rozwoju fizycznego i psychicznego. U kobiet ciężarnych niedobory jodu wiążą się również z nieodwracalnym uszkodzeniem mózgu u płodu oraz noworodków. Mogą być także powodem przedwczesnego porodu, czy też poronienia.
Jod pierwiastkiem mądrości
Jod niezbędny jest, jeśli chcemy, aby nasze dziecko prawidłowo się rozwijało. Niedobór jodu w czasie ciąży może być przyczyną poważnych zaburzeń, a także negatywnie wpłynąć na system nerwowy dziecka. Jod pobudza mózg do pracy, poprawia koncentracje, dzięki czemu dziecko, czy też nastolatek po prostu szybciej się uczy i łatwiej przyswaja nowe informacje.
Nadmiar jodu w organizmie i jego skutki
Nie tylko niedobór jodu, ale także i jego nadmiar może być przyczyną poważnych konsekwencji zdrowotnych. Większość ludzi toleruje jod, których pochodzi z soli, są jednak przypadki, kiedy osoby spożywające ją reagują negatywnie. Wystąpić mogą wówczas bardzo niekorzystne objawy w organizmie, a także niepożądane reakcje. Może to być między innymi:
- wzmożona czynność gruczołów ślinowych,
- nadmierne wydzielanie śluzu w oskrzelach
- odczyny alergiczne
- zmiany skórne
W bardzo rzadkich przypadkach, zwłaszcza jeśli otrzymamy dużą dawkę jodu, nawet w rzędzie kilku gramów, wówczas może dojść do ostrego i bardzo poważnego w skutkach zatrucia jodem. Objawia się ono pieczeniem w ustach, gardle, żołądku, silnymi bólami brzucha, biegunką i wymiotami. Pojawić się mogą również zaburzenia ze strony serca.
Co najwięcej zawiera jodu?
Największą ilość jodu zawierają mięczaki, skorupiaki i ryby. Ważnym źródłem jodu w codziennej diecie są również mleko i jego przetwory, a także jajka. Pamiętajmy, aby dietę układać w taki sposób, by zaspokoić zapotrzebowanie na jod organizmu.