Kawa kuloodporna

Michał Grudzień 3, 2015 3
Kawa kuloodporna





Kawa kuloodporna (z ang. bulletproof coffee)

Kawa to niekwestionowany król wśród napoi spożywanych na całym świecie. Na jej popularność składają się nie tylko walory smakowe oraz działanie pobudzające, ale przede wszystkim możliwość zastosowania dodatkowych składników, które mogą zmienić nie tylko smak, ale i właściwości gotowego naparu (a właściwie już napoju). W tym artykule chciałbym zgłębić niezwykle popularną ostatnimi czasy metodę mieszania kawy z tłuszczem nazywaną kawą kuloodporną (z ang. bulletproof coffee). Idea została zapoczątkowana w 2011 roku przez Dave`a Asprey`a, który podpatrzył zastosowanie tłuszczy do herbaty przez Tybetańczyków. Szybko zrozumiał, że efekty zastosowania można doraźnie zwiększyć poprzez zamianę herbaty na kawę.

Zastosowanie kawy kuloodpornej

Jak wspomniałem wyżej, kawa jest niezwykle popularna z uwagi na swe pobudzające właściwości. Za ten stan rzeczy odpowiedzialna jest kofeina, która pobudza ośrodkowy układ nerwowy, co przekłada się na polepszenie nastroju oraz koncentracji, zmniejszenie zmęczenia oraz wyostrza naszą uwagę. Jak się okazuje, kofeina może być z powodzeniem „wzmocniona” porcją tłuszczy przez dodanie masła oraz oleju MCT. Dodatkowa podaż tłuszczy korzystnie wpływa na wykorzystanie ich potencjału energetycznego w trakcie codziennego wysiłku. Innymi słowy, tłuszcz zawarty w maśle oraz oleju MCT potęguje działanie kofeiny, dając nam dodatkowy zastrzyk energii.

Przygotowanie bulletproof coffee

Do sporządzenia kawy kuloodpornej potrzebujemy:

  • kawy – najlepiej świeżo mielonej typu Arabica,
  • masła (nie margaryny!) – najlepiej uzyskane z mleka krów, niesolone,
  • oleju MCT lub kokosowy,
  • dodatkami wzmacniającymi smak – np. cynamon,
  • blender – do uzyskania jednolitej konsystencji przygotowanego napoju.

Wszystkie składniki łączymy i mieszamy przy pomocy blendera. Proporcje powyższych składników powinny być podyktowane i dostosowane do Waszych założeń dietetycznych. Ten rodzaj napoju świetnie sprawdzi się w diecie tłuszczowej, jako dodatkowe źródło uzyskania kalorii oraz tłuszczy jako niezbędnego makroskładnika tej diety. Dodatki smakowe jak wspomniany wyżej cynamon powinny być stosowane wedle upodobań smakowych, jednakowoż należy przy tym dodać, że cynamon wykazuje działanie bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. W związku z tym, jest to świetny dodatek do kawy kuloodpornej szczególnie w porze jesienno – zimowej.

Kiedy spożywać kawę kuloodporną?

Pora spożywania tego napoju jest w zasadzie dowolna. Idealną porą będzie rano, gdyż połączenie kofeiny z tłuszczami pozwoli nam na bardziej efektywne rozpoczęcie dnia. W niektórych przypadkach, spożycie kawy z dodatkiem tłuszczu może przynieść wymierny skutek w postaci ograniczenia łaknienia, co może być szczególnie przydatne dla osób redukujących wagę. Co więcej, kawa kuloodporna to świetny dodatek do diety tłuszczowej, a ta jest niezwykle popularna wśród osób chcących się pozbyć zbędnych kilogramów. Czy zatem należy obawiać się tych dodatkowych kalorii z dodatku tłuszczy? Oczywiście, że nie! Pamiętajmy jednak, że słodkie dodatki z uwagi na zawartość cukru są tutaj niemile widziane.

Słowo końcowe

Połączenie napoju z tłuszczami nie jest niczym nowym czy odkrywczym. Tybet czy Etiopia słynie z połączenia herbaty z tłuszczami, co dla niektórych początkowo może wydawać się dziwne. Co więcej, smak przygotowanego napoju może być również nieco „egzotyczny”. Zależnie od proporcji od dodatków, można ów smak nieco poprawić, aczkolwiek niektórzy twierdzą, że należy się do niego zwyczajnie przyzwyczaić – tak samo jak np. w przypadku Yerba Mate. Wydaje się zatem, że kawa kuloodporna to propozycja godna uwagi.

3 komentarze »

  1. Karolina Grudzień 3, 2015 at 8:53 pm -

    Piję tą kawę już pół roku 🙂 jest niesamowita i sporo schudłam 🙂

  2. Fit na obcasach Grudzień 4, 2015 at 8:31 am -

    Jakoś na myśl o kawie z masłem robi mi się nie dobrze… ale nie będę oceniać czegoś, czego nie spróbowałam 🙂 może kiedyś się odważę!

  3. Michal Grudzień 4, 2015 at 11:35 am -

    Dlatego można zwiększyć walory smakowe przez dodanie cynamonu albo osłodzić nieco słodzikiem 😉

Leave A Response »

You must be logged in to post a comment.

Inline
Inline