Komosa ryżowa

Aneta Rachwał - Adamczyk Październik 23, 2015 1
Komosa ryżowa





Komosa ryżowa to produkt, który cechuje się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi a także odżywczymi. Przede wszystkim jest to produkt bogaty w białko oraz zdrowe kwasy tłuszczowe. Ma również wiele witamin i składników mineralnych. Należy zaznaczyć także, że posiada właściwości antyoksydacyjne a także działanie antynowotworowe.

Czym jest komosa ryżowa?

Komosa ryżowa zwana jest także ryżem peruwiańskim i jest rośliną, która wytwarza bardzo bogate w skrobię nasiona. Właściwości komosy cenione są przede wszystkim w Ameryce Południowej. Niekiedy komosa nazywana jest „świętym zbożem Inków”, „złotym ziarnem Inków” a także „matką zbóż”. Nie ma w tym niczego zaskakującego, albowiem jest ona źródłem pełnowartościowego białka, oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Komosa ma w sobie wielką ilość witamin i składników mineralnych. Należy zauważyć, że zawiera również saponiny, jakie to mają działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe oraz immunostymulujące.

Źródło pełnowartościowego białka

Białko zawarte w komosie ryżowej białka roślinne posiadają bardzo cenne dla organizmu aminokwasy egzogenne, czyli takie, jakie to nie są wytwarzane w organizmie, lecz muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Co więcej zawartość tego białka jest stosunkowo wysoka. Takie białko jest świetną alternatywą dla białka, jakie ma pochodzenie zwierzęce, dlatego powinno znaleźć się w naszej codziennej diecie.

Komosa zapobiega nowotworom

Uważa się, że komosa może także mieć potencjalne działanie antynowotworowe. Tak przekonują naukowcy z Zakładu Biologii Komórki Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii UJ w Krakowie. Z badań, jakie przeprowadzono wynika, że wyciągi sporządzone z kiełków, nasion a także liści komosy ryżowej, mogą hamować proliferację komórek raka szczurzej prostaty. Dodatkowo mogą one ograniczać międzykomórkową komunikację a dzieje się tak za pośrednictwem złącz szczelinowych a także aktywności migracyjną in vitro.

One Comment »

  1. Basia W. Październik 28, 2015 at 10:31 am -

    Nie słyszałam nigdy o takim rodzaju ryżu. Będę musiała poszukać go w sklepie, bo wydaje się być fajną alternatywą dla zwykłego ryżu.

Leave A Response »

You must be logged in to post a comment.

Inline
Inline