Korzeń pietruszki a zdrowie

Aneta Rachwał - Adamczyk Marzec 31, 2018 Możliwość komentowania Korzeń pietruszki a zdrowie została wyłączona
Korzeń pietruszki a zdrowie





Każdy z nas wie jak wygląda czy też smakuje pietruszka, a właściwie jej korzeń. Niekoniecznie także ją lubimy i doceniamy, a szkoda, bo jest to bardzo zdrowa roślina, która posiada wiele pozytywnych właściwości dla naszego organizmu. Jest to warzywo stosowane nie tylko w kuchni, ale również w lecznictwie. Niestety, pietruszka jest przez nas niedoceniana. Jej główne zastosowanie to składnik włoszczyzny, na bazie, którego przygotowuje się zupy. Głównie na tym zazwyczaj ludzie kończą jego zastosowanie, a szkoda.

Właściwości pietruszki

Korzeń pomaga, bowiem z dolegliwościami układu pokarmowego i nie tylko. Co ciekawe, w Rosji znalazła się na czarnej liście przez wzgląd na to, iż uważana jest tam, jako narkotyk. Zarówno natka pietruszki jak i korzeń mają liczne właściwości, przy tym pierwsze warzywo jest znacznie bardziej doceniane, drugie natomiast stosuje się często w medycynie ludowej. Istnieją dwie odmiany pietruszki, pierwsza to pietruszka naciowa i jak sama nazwa wskazuje uzyskuje się z niej nać, druga natomiast jest korzeniowa, z której zbiera się zarówno korzeń jak i liście. W celach leczniczych jest zbierana w czasie jesieni bądź też wczesnej wiosny, Pietruszka zawiera olejki eteryczne.

Mirystycyna daje efekt podobny do tego po zażyciu marihuany, jednak zawiera jej śladowe ilości. Wytwarza się z niej także olej pietruszkowy, który stosuje się w kuchni oraz w kosmetyce. U kobiet może powodować skurcze i bóle macicy, obfite krwawienie. W kosmetyce stosowany do usuwania blizn, rozstępów, przebarwień oraz do pielęgnacji skóry. Działa odkażająco, zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit oraz dróg moczowych.

Comments are closed.

Inline
Inline