Krzem jest jednym z najbardziej pospolitych pierwiastków, które występują w przyrodzie. Krzem nie występuje w stanie czystym, dlatego, że najczęściej jest on w formie krzemionki. Krzem ma ogromne znaczenie dla naszego organizmu i zdrowia. Medycyna zna wiele przypadków, w których niedobór krzemu stanowił podstawę do rozwoju groźnej choroby.
Pierwiastek niezbędny dla życia
Krzem to pierwiastek, który niezbędny jest dla życia roślin, zwierząt i ludzi.
Krzem jest pierwiastkiem niezbędnym dla roślin. Gromadzi się głównie w ścianach komórkowych wchodząc w skład zewnętrznego pancerza jednokomórkowego roślin i zwierząt. Krzem znajdujący się w ścianach komórkowych łodyg roślin zapewnia im dużą wytrzymałość mechaniczną. Brak tego pierwiastka prowadzi do zahamowania wzrostu roślin i spadku plenności.
Krzem chroni rośliny przed nadmiarem żelaza i magnezu – jego niedobór prowadzi do więdnięcia liści. z danych wynika, że krzem pełni w ludzkim organizmie ważną rolę. Polega ona na procesie odżywczym i detoksykacji. Na terenach, gdzie krzem występuje w dużych ilościach, ludzie rzadko chorują na nowotwory.
W jakich produktach żywnościowych znajdziemy krzem?
Krzem znajduje się w różnorodnych produktach żywnościowych. W największej ilości spotkać możemy go:
- w łuskach ziarna zbóż,
- w skórce owoców
- w czosnku,
- szczypiorku,
- w mleczku pszczelim
Warto wspomnieć, że bardzo duże ilości krzemu zawiera też woda źródlana. Z kolei woda płynąca z wodociągu jest w krzem bardzo uboga. Ubogie w krzem są również produkty przygotowane z udziałem białej mąki i białego cukru.
Pamiętać należy, że dzienne zapotrzebowanie organizmu na krzem wynosi około 30 mg. Taką ilość zaspokaja porcja owoców, płatki owsiane, produkty roślinne czy też otręby pszenne.
Krzem z ziół
Oczywiście, najbardziej wartościowy krzem pochodzi z ziół. Jeśli spojrzymy na skrzyp okaże się, że zawiera on aż 60% krzemu. Dużo ma go również podbiał i pokrzywa. Zioła bogate w krzem przed zastosowaniem powinniśmy ogrzewać na wolnym ogniu, aby pierwiastek ten był lepiej przyswajany. Warto zrobić wywar ze skrzypu i pokrzywy.
W tym celu łyżkę ziół składającą się ze skrzypu i pokrzywy zalewamy dwoma szklankami wrzątku. Gotujemy kilka minut, a kiedy napój ostygnie jest gotowy do spożycia. Taki wywar pijemy dwa razy w ciągu dnia.
Zioła z krzemem należy długo ogrzewać na wolnym ogniu, ponieważ krzemionka jest trudno rozpuszczalna. Żeby uzupełnić ilość krzemu dobrze jest robić sobie wywar ze skrzypu i pokrzywy – łyżkę ziół zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy powoli aż zostanie połowa zawartości naczynia. Pijemy dla zdrowia 2 razy dziennie po pół szklanki wywaru.
Zawartość krzemu w skrzypie to nie jedyna zaleta tego zioła. Idealnie nadaje się on przy wydalaniu zbędnych złogów i śluzów z organizmu ludzkiego. Skrzyp zapewnia więc detoksykację.