Miruna i jej wartości odżywcze

Marcin Maj 23, 2017 0
Miruna i jej wartości odżywcze





Miruna patagońska to ryba należąca do mięs chudych. Dietetycy przekonują, że stanowi ona bardzo bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Polecana jest ona osobom które borykają się z chorobami układu krążenia a także miażdżycą. Sięgnąć po nią powinien każdy, ponieważ cechuje się bogatymi wartościami odżywczymi.

Ryba z Oceanu Spokojnego

Miruna należy do ryb dorszowatych, które występują w Oceanie Spokojnym. Obecnie cieszy się ogromną popularnością na terenie całej Europy jak i w Polsce. Mięso ryby jest białe, kruche i ma delikatny, doskonały smak. Jak donoszą badania w mirunie znajduje się na 100 gramów mięsa aż 15 gram pełnowartościowego białka. Dodatkowo cechuje się ogromną ilością aminokwasów egzogennych, które powinny być regularnie dostarczane do organizmu.

Mięso miruny należy do chudych, ponieważ w 100 gramach jest tylko 70 kalorii. Doskonale sprawdza się więc w menu osób, które są na diecie. Warto wspomnieć, że w jej składzie odnajdziemy ogromną ilość witamin. Są tu:

  • witamina A
  • witamina B12
  • niacyna
  • potas
  • witamina E
  • sód
  • fosfor
  • żelazo
  • witamina D3

Czym jest Miruna?

Miruna to ryba dorszowata, która żyje w ławicach na głębokości od 400 do 1000 metrów. Można spotkać ją w Oceanie Spokojnym a także u wybrzeży Nowej Zelandii. Połowy ryb tego gatunku odbywają się przede wszystkim w Japonii, Rosji, Korei, a także w Australii. Nadmierny połów ryb u wybrzeży Nowej Zelandii sprawia, że liczba osobników w gatunku drastycznie spada.

Miruna i jej wpływ na nasze zdrowie

Miruna uchodzi za bardzo zdrową rybę, ponieważ cechuje się bardzo wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Z tego też względu polecana jest przede wszystkim w profilaktyce miażdżycy, reumatoidalnego zapalenia stawów, astmy i alergii. Powinny sięgnąć po nią również osoby z chorobami krążenia. Dzieje się tak dlatego, że zmniejsza zdolność płytek obecnych we krwi do agregacji, co sprawia, że jest mniejsze ryzyko powstania zakrzepów. Miruna a przede wszystkim jej właściwości zdrowotne, radzą sobie z obniżeniem odporności organizmu, uszkodzeniem tkanek, a także sprawiają, że toksyny i złogi zostają usunięte z organizmu.

Miruna jest rybą, która cechuje się bardzo niską zawartością rtęci, a także wysoką dawką wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Tego typu właściwości sprawiają, że polecana jest do spożycia zwłaszcza kobietom w ciąży. Kwasy obecne w rybie poprawiają rozwój mózgu płodu, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia astmy.

Leave A Response »

Inline
Inline