Dieta na wiosnę powinna być tak skomponowana, aby udało się nam zrzucić kilka zbędnych kilogramów, jakie zostały zgromadzone podczas zimy. Powinna również dostarczać do organizmu odpowiednie ilości witamin i minerałów. Powinna być bogata w produkty, które wzmacniają układ odpornościowy i są w stanie ochronić nasz organizm przed przesileniem wiosennym.
Jak skomponować wiosenną dietę?
W diecie na wiosnę powinna znaleźć się rzodkiewka, szpinak, szczypiorek, sałata, zielona pietruszka, ananas grejpfrut, melon. Te wszystkie produkty są zdrowe i wartościowe. Warto unikać produktów, które zawierają cukry proste, a także takie z zawartością tłuszczów zwierzęcych. Węglowodany i białka należy spożywać w proporcji 2:1. Warto również spożywać dużo więcej produktów na surowo. W końcu jak wiadomo warzywa podczas gotowania tracą wiele ze swoich właściwości i nie jest możliwe dostarczenie do organizmu aż tak dużej ilości witamin, jak gdybyśmy jedli surowe warzywa. Warto więc o tym pamiętać.
Zdrowe odżywianie na wiosnę
Aby zdrowo się odżywiać na wiosnę, należy spożywać przynajmniej 5 owoców i warzyw dziennie. Trzy razy w tygodniu nasza dieta powinna być bogata w mięso i ryby. Dzięki temu, będziemy mogli dostarczyć do organizmu odpowiednie ilości białka. Warto jednak wybierać chude mięso takie jak kurczak czy indyk. Warto wyłączyć ze swojej diety lub przynajmniej ograniczyć przyjmowanie produktów z białej mąki. Warto wybierać raczej produktu pełnoziarniste. Oczywiście, zdrowa wiosenna dieta musi być bogata w dużą ilość płynów. Dziennie, powinniśmy ich przyjmować minimum 2 litry. Warto wybierać wodę mineralizowaną niegazową, która ma dodatkowe oczyszczające działanie.
Na pewno jeśli będziemy się stosowali do tych zasad zdrowego ożywiania, można będzie się cieszyć z uzyskania najlepszych efektów z możliwych. Będziemy zadowoleni z tego, jak nasze ciało będzie wyglądało. Poza tym, nasz organizm będzie również lepiej funkcjonował, ponieważ nie będzie obciążony żadnymi szkodliwymi substancjami. W swoim ciele będziemy mogli się poczuć lekko i przyjemnie.
Bardzo wartościowy artykuł. Dzięki i pozdrawiam. Janusz.