Najlepsze produkty białkowe

Michał Styczeń 24, 2015 2
Najlepsze produkty białkowe





Prawidłowy bilans makroskładników w naszej diecie to klucz do sukcesu. Jednym z nich niewątpliwie jest białko (z ang. protein). Wspomniany makroskładnik jest kluczowy w przypadku osób aktywnie uprawiających sport. W tym artykule postaram się przedstawić produkty białkowe, które są najczęściej używane w diecie sportowców.

Jednym z najbardziej popularnych produktów białkowych jest niewątpliwie mięso z kurczaka, a dokładnie filet z piersi kurczaka. Nic w tym dziwnego, bowiem 100g filetu z piersi zawiera aż 22g białka w 100g, zachowując przy tym rozsądną cenę. Co więcej, kurczak jest łatwy w obróbce, a co za tym idzie – można go wpleść w niemal każdy przepis.

Kolejnym popularnym produktem jest wołowina. W zależności od wykorzystanej części mięsa zawiera około 20g białka na 100g, co również wydaje się być dobrym wynikiem. Wołowina znajduje wiele zastosowań. Począwszy od steków, a na zdrowych hamburgerach kończąc 😉 Zdrowe hamburgery? Oczywiście. Wystarczy kupić mięso dobrej jakości, bułki razowe i warzywa, a kompozycja okaże się nie tylko bogata w białko, ale i smaczna!

Przy omawianiu produktów białkowych nie należy zapominać również o rybach. W zależności od gatunku ryby, mięso zawiera bardzo różne wartości odżywcze, aczkolwiek białko również waha się na poziomie ok. 20g na 100g produktu. Co więcej, ryby zawierają sporo cennych kwasów Omega, co relatywnie przekłada się na stan naszego układu krwionośnego.

Kolejnym bardzo ważnym i prostym w obróbce produktem są – jaja. Jajko w rozmiarze „L” zawiera około 8g białka. To bardzo przyzwoity wynik, patrząc przez pryzmat tego, że jajecznica z czterech jaj czy 4 jajka pokrojone na kanapki to uczta dla podniebienia. Jajka to zdrowe, tanie, a przede wszystkim smaczne jedzenie.

Nie należy również zapominać o nabiale. Twaróg, serek wiejski to stały element wielu osób. Wysoka podaż białka (ok. 20g/100g produktu) przy niskiej cenie, pozwala łatwo domknąć nasze zapotrzebowanie na ten makroskładnik. Z uwagi na nietolerancję przez niektóre osoby, mogą wystąpić komplikacje żołądkowe, np. w postaci biegunki czy wysypki alergicznej.

W tym artykule pokazałem Wam listę najpopularniejszych produktów białkowych zwierzęcych. Celowo pominąłem białko serwatkowe oraz kwestie białek roślinnych, gdyż te kwestie omówię w osobnych artykułach. Rośnijcie zdrowo! 😉

2 komentarze »

  1. mamacita Kwiecień 3, 2015 at 2:51 pm -

    hey! a ja mam pyta ile razy w ciągu ty będąc na diecie zaleca się spożywanie mięsa? najczęściej sięgam po indyka, kurczaka. I jeszcze jedni pyt czego używasz do sałatek oliwy z oliwek czy może jakiegoś dressingu? ja tworzę sama na bazie musztardy najczęściej tej delikatnej dijon develeya, masz jakieś inne ciekawe opcje? pozdrawiam!

    • Michal Kwiecień 3, 2015 at 5:26 pm -

      Nie ma sztywnych zaleceń w kwestii ilości posiłków z udziałem mięsa – jeśli dobrze tolerujesz mięso, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyś w każdym posiłku je spożywała. Ja używam tylko i wyłącznie oliwy z oliwek. Wybierając dressing zawsze patrz na skład – zazwyczaj tego typu produkty napchane są cukrami prostymi.

Leave A Response »

You must be logged in to post a comment.

Inline
Inline