Naukowcy wciąż badają właściwości tej rośliny. Co możesz nią wyleczyć?

Marcin Lipiec 19, 2016 0
Naukowcy wciąż badają właściwości tej rośliny. Co możesz nią wyleczyć?





Czarnuszka, zwana inaczej czarnym kminkiem, to roślina uprawiana na południu Europy, ale także na terenie Polski. Według potwierdzonych naukowo badań, nasiona tego ziela mają wiele właściwości leczniczych i stanowią panaceum na wiele chorób.

Czarnuszka, a konkretnie jej nasiona, posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych. Olej z czarnuszki tłoczony na zimno zawiera wiele cennych substancji, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka i jego zdrowie. Czarnuszka to aż 100 aktywnych substancji, z których część nie została jeszcze przebadana przez naukowców.

Ziarenka czarnuszki zawierają aktywne związki posiadające silne właściwości antyzapalne, antynowotworowe, antyoksydacyjne, a także ochronne. Wpływają na to m. in. różnorodne kwasy tłuszczowe, fosfolidy i fitosterole, flawoidy, białka, alkaloidy, olejki eteryczne oraz witaminy.

Dobroczynne właściwości czarnuszki

Charakterystyczne dla czarnuszki jest działanie immunoprotekcyjne – związki zawarte w tej roślinie wzmacniają układ odpornościowy poprzez pobudzenie syntezy interferonu oraz wpływają na wzrost ilości limfocytów i makrofagów.

Czarnuszka wpływa pozytywnie na alergików, jej regularne przyjmowanie powoduje poprawę samopoczucia, a także zmniejsza liczbę symptomów alergicznych. Ta roślina jest również idealnym specyfikiem dla osób borykających się z anemią. Badania wykazały, że jej regularne przyjmowanie podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów.

Nasionka czarnuszki mają także silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Duża zawartość tymochinonu powoduje, że kilkudniowa kuracja czarnuszką hamuje wzrostu patogenów i Candida albicans. Roślina ta posiada także właściwości przeciwpasożytnicze – kuracja olejem z czarnuszki przynosi pozytywne efekty u dzieci chorujących na tasiemczycę, owsiki, blastocytozę oraz przy zakażeniu przywarą.

Czarny kminek ma właściwości chroniące, zapobiega skutkom promieniowania, zwłaszcza uszkodzeniom wywołanym promieniowaniem jonizującym w radioterapii.

Zażywając nasiona czarnuszki, możemy wpłynąć na obniżenie ciśnienia krwi, zmniejszyć ryzyko powstawania zakrzepów, a także zapobiec rozwojowi miażdżycy. Poza tym, czarnuszce przypisuje się również inne właściwości:

  • przeciwdziałanie tworzeniu się kamieni nerkowych,
  • działanie przeciwwrzodowe na żołądek,
  • działanie cytotoksyczne i przeciwnowotworowe,
  • pozytywny wpływ przy zmianach skórnych,
  • działanie antycukrzycowe,
  • ochrona przed uszkodzeniami wątroby i nerek,
  • ochrona przed osteoporozą,
  • działanie kojące na ośrodkowy układ nerwowy,
  • zapobieganie łysieniu i wypadaniu włosów,
  • przyspieszanie gojenia się ran.

Czarnuszka – jak stosować?

Czarnuszkę można stosować zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Najczęściej używa się ziarenek, rozdrobnionych w moździerzu lub w formie oleju tłoczonego na zimno. Roślina ta może być stosowana profilaktycznie jako przyprawa, np. zastępując pieprz. Możemy także pić napar, zaparzając herbatę z czarnuszki i słodząc ją miodem. Roślina ta jest dostępna w postaci oleju tłoczonego na zimno, do stosowania zewnętrznego lub w postaci kapsułek do stosowania wewnętrznego. Czarnuszka może być także używana w formie nalewki na 40% alkoholu.

Niewątpliwie czarnuszka należy do tych roślin, które mają bardzo pozytywny wpływ na ludzki organizm. Jej stosowanie jest zupełnie bezpieczne, ponieważ nie jest preparatem wytworzonym chemicznie, a do tego można ją nabyć w każdej aptece lub w sklepie zielarskim.

Leave A Response »

Inline
Inline