Coraz popularniejszy staje się olej z czarnuszki, ponieważ ma wiele właściwości zdrowotnych. Obecnie znalazł on zastosowanie w leczeniu wrzodów, alergii, łupieżu i wspomaganiu organizmu. Dodatkowo olej nadaje przyrządzanym przez nas potrawom w kuchni pyszny korzenny smak.
Wyjątkowe właściwości zdrowotne
Olej z czarnuszki cechuje się znakomitymi właściwościami zdrowotnymi. Już w starożytnym Egipcie został on doceniony. W tym czasie nazwany było złotem faraonów. Nie ma w tym niczego zaskakującego, ponieważ w swoim składzie zawiera około 85 procent nienasyconych kwasów tłuszczowych, między innymi: kwas linolowy, kwas oleinowy i kwas alfa.
Czarnuszka zawiera również:
- witaminę E, beta-karoten,
- sterole,
- biotynę,
- liczne mikroelementy
- przeciwutleniacze
Bardzo ważnym związkiem występującym w czarnuszce jest tymochinol, który zawarty jest w olejku eterycznym z czarnuszki. Wykazuje on bardzo silne działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe a także chroni nerki i wątrobę. Same nasiona mają również działanie antynowotworowe.
Olej z czarnuszki a rak
Olej czarnuszkowy wykazuje właściwości antynowotworowe. Przeprowadzono liczne badania laboratoryjne, z których jednoznacznie wynika, że przyczynia się on do śmierci komórek nowotworowych lub do zahamowania ich rozwoju. Naukowcy przekonują, że olej hamuje komórki nowotworowe zarówno nowotworu skóry, jak i tkanki podskórnej.
Liczne właściwości zdrowotne
Nierafinowany, tłoczony na zimno olej z czarnuszki ma bardzo liczne właściwości zdrowotne. W 2012 roku odkryto, że regularne stosowanie ekstraktu z oleju zmniejszyło żywotności komórek raka wątroby i raka płuc. Dodatkowo olej hamuje komórki rakowe jelita grubego, białaczki, raka piersi i wielu innych nowotworów. Ustalono, że stosowanie oleju chroni także przed szkodliwymi skutkami radioterapii.
Przeciwwskazania do stosowania oleju z czarnuszki
Warto wspomnieć, że pomimo leczniczego działania, nie każdy może zastosować olej z czarnuszki. Przede wszystkim ma on działanie przeciwskurczowe. Tym samym może wywołać bądź też całkowicie zatrzymać skurcze macicy wśród kobiet w ciąży. Nie powinny więc go one stosować.
Olej obniża także ciśnienie krwi. Nie mogą stosować go więc osoby zmagające się z hipotensją, czyli niedociśnieniem tętniczym.
Istotne jest także to, że obniża także poziom cholesterolu i cukru we krwi. Olej powoduje bardzo duże obniżenie glukozy, prolaktyny, a także trójglicerydów i cholesterolu. Jest to bez wątpienia zaleta, jednakże stosując go w zbyt dużych ilościach może zaszkodzić.