Olej sezamowy i jego właściwości

Aneta Rachwał - Adamczyk Luty 14, 2018 Możliwość komentowania Olej sezamowy i jego właściwości została wyłączona
Olej sezamowy i jego właściwości





Zarówno sezam jak i wytłaczany z ziaren olej mają bardzo dużo różnych właściwości. Najczęstsze zastosowanie ma on w kuchni azjatyckiej. Jest on w niej bardzo często używany, wręcz można powiedzieć, że jest wykorzystany do przygotowania większości potraw. Olej sezamowy ma wiele właściwości prozdrowotnych. Obniża poziom cholesterolu we krwi, oczyszcza organizm z toksyn, a  także leczy dolegliwości trawienne.

Olej sezamowy w kuchni

W naszej kuchni powoli gości coraz częściej. Z biegiem czasu Zdobywa coraz to większą popularność. Jest on zdrowym tłuszczem, a co za tym idzie warto go wykorzystywać, gdy jest się na diecie. Niestety nie należy od do najtańszych tłuszczy, jednak warto zainwestować i posiadać go w wyposażeniu kuchni. Sezam ma zastosowanie nie tylko w kuchni, ale każe w kosmetyce i lecznictwie. Ziarna zawierają dużo wapnia, przeciwutleniaczacze i fitosterole. Wpływa korzystnie na pracę naszego serca, a także zapobiega powstawaniu niektórych nowotworów. Leczy także problemy z nadciśnieniem. Jego właściwości są znane od czasów starożytnych Indii.

Zastosowanie oleju

Do licznych zastosowań oleju warto także dodać to, że utrzymuje higienę zębów i dziąseł. Owy tłuszcz można ssać lub też płukać nim jamę ustną. Powoduje to zmniejszanie się ilości bakterii, jak również oczyszczenie organizmu z toksyn. Zarówno sam sezam jak i olej zawierają identyczne właściwości prozdrowotne. Przy jego pomocy możemy walczyć z przeziębieniem jak i grypą. Zawiera także cynk, który przyczynia się do produkcji kolagenu, odpowiadającego za elastyczności naszej skóry. Dodatkowo łagodzi zaparcia i pomaga w trawieniu.

Nie można także pominąć jego zbawiennego działania na łamliwe, słabe włosy. Nadaje im lśniący zdrowy wygląd, a także pomaga w walce z ich wypadaniem. Jest zdecydowanie skuteczniejszy niż nie jedne kosmetyki, a przy tym naturalny. Co ciekawe, olej sezamowy nie nadaje się do smażenia, dlatego warto też unikać takiego wykorzystania. Można dodawać go do sosów, sałatek, itp.  Nadaje się także do tego, aby dodawać go do gotowanych potraw.

Comments are closed.

Inline
Inline