Orzechy włoskie – smaczne i bardzo zdrowe

Aneta Rachwał - Adamczyk Sierpień 1, 2016 0
Orzechy włoskie – smaczne i bardzo zdrowe






Mają znaczną ilość kalorii, ale tak wiele właściwości zdrowotnych, że naprawdę warto się nimi zajadać. Jednakże nawet pomimo faktu, że pięć orzechów ma niemal tyle samo kalorii, co pączek, to jednak nie zawierają pustych kalorii, lecz pełnowartościowe białko i szlachetny tłuszcz.  Sprawdź, dlaczego warto jeść orzechy włoskie.

Wartości odżywcze orzechów włoskich

Orzechy włoskie mogą bez wątpienia zastąpić w naszej diecie ryby. Dzieje się tak, dlatego, że zawierają ogromne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. To właśnie one pomagają nam obniżyć stan złego cholesterolu, a także działają przeciwzakrzepowo. Jeśli jemy trzy orzechy każdego dnia mamy szansę pokryć dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega 3. Aby uchronić się przed zawałem także warto profilaktycznie chrupać orzechy włoskie. Warto je, więc jeść po prostu profilaktycznie, aby uchronić się przed znaczną ilością chorób.

Jedząc orzechy, spożywamy ich jądro. Jest ono ukryte pod pestką, zwaną łupiną. Ponad 50 procent to tłuszcz, lecz zawiera również wysokowartościowe białko, po które bardzo chętnie sięgają przede wszystkim weganie.

Orzechy dla kobiet w ciąży oraz uczniów

Orzechy włoskie to wielkie bogactwo składników mineralnych, dlatego o wiele lepiej jeść je, aniżeli laskowe. Posiadają w sobie znaczną ilość fosforu, dlatego też poprawiają pracę naszego mózgu. Tym samym polecane są szczególnie osobom pracującym umysłowo oraz uczącym się. Orzechy to także bogate źródło:

  • żelaza,
  • wapnia,
  • potasu,
  • cynku
  • Magnezu

Obfitują także w witaminę E, zaś ta korzystnie wpływa na wygląd i stan skóry. Z kolei zawarta w orzechach witamina B6 produkuje czerwone krwinki. Orzechy powinny jeść także kobiety w ciąży, ponieważ zawierają dużą ilość kwasu foliowego, który to jest niezbędny, aby płód mógł prawidłowo się rozwijać.

Orzech włoski a układ krążenia

Orzechy włoskie zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na układ krwionośny. Tym samym obniżają poziom złego cholesterolu i rozszerzają naczynia krwionośne, a tym samym zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału.

Orzechy włoskie a rak

Udowodniono, że kwasy fenolowy oraz elagowy, które to znajdują się w orzechach włoskich wykazują działanie przeciwnowotworowe. Mają zdolność wiązania oraz unieszkodliwiania substancji rakotwórczych. Warto je, więc włączyć do swojej diety.

Leave A Response »

You must be logged in to post a comment.

Inline
Inline