Ostropest cenne zioło

Aneta Rachwał - Adamczyk Październik 31, 2018 Możliwość komentowania Ostropest cenne zioło została wyłączona
Ostropest cenne zioło





Ostropest plamisty to roślina pochodząca z rodziny astrowanych. Należy on do roślin, które przeszły ze stanu dzikiego w warunku uprawy polowej. Przeciętna wysokość tej rośliny uprawnej to około 1,5 metra.

Ostropest i jego właściwości lecznicze były znane już w starożytności i średniowieczu. Angielski zielarz John Gerard i botanik Nicholas Culpeper pisali o korzystnym wpływie ostropestu na wątrobę. Ostropest zawiera w swoim składzie sylimarynę, flawonoidy, histaminę, tyraminę, kwasy organiczne, witaminy C i K, białka, garbniki, fitosterole, olej z dużą ilością oleju linolowego i sole mineralne. Z nasion ostropestu powstaje znany powszechnie lek Sylimarol. Jeśli nie lubicie kapsułek, to można również samodzielnie sporządzić nalewkę.

Zastosowanie ostropestu

Ostropest ma wiele zastosowań.  Ma działanie przeciwzapalne, stymuluje i wytwarza nowe komórki wątroby. Przede wszystkim działa odtruwająco, zatem warto sięgnąć po niego w przypadku zatruć organizmu np. alkoholem, a nawet truciznami muchomora sromotnikowego.  Ostropest ma także inne właściwości np. przeciwkrwotoczne, przeciwzakrzepowe. Warto wiedzieć, że poprawia trawienie ,a nawet laktację u kobiet. Ostropest jest spotykany w różnych formach- od kapsułek, poprzez nalewki, aż po susz. Ponadto dolne liście można wykorzystać w kuchni do przygotowania sałatek. Z nasion ostropestu wytwarzany jest olej, który w kosmetyce jest znanym środkiem nawilżającym i regenerującym skórę.

Comments are closed.

Inline
Inline