Potrawy dla cukrzyków powinny być lekkie i nie zawierać cukrów prostych w nadmiarze. Na obiad można przygotować np. sałatkę z awokado i oliwkami. Pyszny i lekki deser to biszkopt, do przygotowani którego używa się brązowego, a nie białego cukru.
Lekka dietetyczna sałatka dla cukrzyka
Dieta w cukrzycy powinna być zgodna z zasadami zbilansowanej diety według piramidy żywności. Przepisy dla diabetyków nie wykluczają alkoholu – ważne, aby miał niski indeks glikemiczny. W jadłospisie warto natomiast unikać mleka i jego przetworów oraz tłustych mięs. Posiłki cukrzyków powinny zawierać dużą ilość warzyw, którą zapewni np. lekka dietetyczna sałatka. Do jej wykonania potrzebne są:
- mix sałat – opakowanie 400-500 g,
- 2 pomidory,
- 1 por,
- 1 awokado,
- ½ szklanki czarnych oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 2 łyżki musztardy miodowej,
- 2 łyżki oliwy,
- szczypta soli morskiej.
Sposób przygotowania:
- Umyj warzywa.
- Osusz sałatę, np. w wirówce.
- Pokrój pomidory w kosteczkę.
- Pora pokrój w plasterki.
- Obierz awokado, wyjmij z niego pestkę i pokrój w niewielką kostkę.
- Ugotuj jajko, obierz je i pokrój w dużą kostkę.
- Wymieszaj wszystkie składniki i polej je sosem z oleju, musztardy i czosnku przeciśniętego przez praskę.
- Dosól sałatkę do smaku.
Wielkanocny biszkopt dla diabetyka
Cukrzyk od czasu do czasu może sięgnąć także po ciasto. Lekki biszkopt, idealny zarówno na co dzień, jak i na Święta, np. Wielkanocne, przygotowuje się z:
- białek z 2 jaj,
- 3 żółtek jaja,
- 5-7 dkg mąki pszennej,
- 5-7 dkg mąki orkiszowej,
- 6-8 dkg mąki ziemniaczanej,
- 18-24 dkg brązowego cukru,
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypty soli.
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Ubijaj białka na sztywną pianę.
- Stopniowo dodawaj do nich cukier.
- Rozetrzyj żółtka z solą.
- Wymieszaj trzy rodzaje mąk z proszkiem do pieczenia.
- Połącz pianę z białek, żółtka i przesianą mąkę.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Wyłóż formę na biszkopt papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40 minut.
- Aby sprawdzić, czy wypiek jest gotowy, włóż w niego drewniany patyczek. Jeśli jest suchy, możesz wyjąć biszkopt.
- Kiedy ciasto przestygnie, przekrój je na trzy krążki i przełóż np. galaretką, owocami o niskiej zawartości cukru lub nawilż herbatą.