Proste przepisy na potrawy dla cukrzyków

Redakcja Maj 4, 2017 0
Proste przepisy na potrawy dla cukrzyków






Potrawy dla cukrzyków powinny być lekkie i nie zawierać cukrów prostych w nadmiarze. Na obiad można przygotować np. sałatkę z awokado i oliwkami. Pyszny i lekki deser to biszkopt, do przygotowani którego używa się brązowego, a nie białego cukru.

Lekka dietetyczna sałatka dla cukrzyka

Dieta w cukrzycy powinna być zgodna z zasadami zbilansowanej diety według piramidy żywności. Przepisy dla diabetyków nie wykluczają alkoholu – ważne, aby miał niski indeks glikemiczny. W jadłospisie warto natomiast unikać mleka i jego przetworów oraz tłustych mięs. Posiłki cukrzyków powinny zawierać dużą ilość warzyw, którą zapewni np. lekka dietetyczna sałatka. Do jej wykonania potrzebne są:

  • mix sałat – opakowanie 400-500 g,
  • 2 pomidory,
  • 1 por,
  • 1 awokado,
  • ½ szklanki czarnych oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki musztardy miodowej,
  • 2 łyżki oliwy,
  • szczypta soli morskiej.

Sposób przygotowania:

  • Umyj warzywa.
  • Osusz sałatę, np. w wirówce.
  • Pokrój pomidory w kosteczkę.
  • Pora pokrój w plasterki.
  • Obierz awokado, wyjmij z niego pestkę i pokrój w niewielką kostkę.
  • Ugotuj jajko, obierz je i pokrój w dużą kostkę.
  • Wymieszaj wszystkie składniki i polej je sosem z oleju, musztardy i czosnku przeciśniętego przez praskę.
  • Dosól sałatkę do smaku.

Wielkanocny biszkopt dla diabetyka

Cukrzyk od czasu do czasu może sięgnąć także po ciasto. Lekki biszkopt, idealny zarówno na co dzień, jak i na Święta, np. Wielkanocne, przygotowuje się z:

  • białek z 2 jaj,
  • 3 żółtek jaja,
  • 5-7 dkg mąki pszennej,
  • 5-7 dkg mąki orkiszowej,
  • 6-8 dkg mąki ziemniaczanej,
  • 18-24 dkg brązowego cukru,
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypty soli.

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Ubijaj białka na sztywną pianę.
  • Stopniowo dodawaj do nich cukier.
  • Rozetrzyj żółtka z solą.
  • Wymieszaj trzy rodzaje mąk z proszkiem do pieczenia.
  • Połącz pianę z białek, żółtka i przesianą mąkę.
  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Wyłóż formę na biszkopt papierem do pieczenia.
  • Przełóż ciasto do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40 minut.
  • Aby sprawdzić, czy wypiek jest gotowy, włóż w niego drewniany patyczek. Jeśli jest suchy, możesz wyjąć biszkopt.
  • Kiedy ciasto przestygnie, przekrój je na trzy krążki i przełóż np. galaretką, owocami o niskiej zawartości cukru lub nawilż herbatą.

Leave A Response »

You must be logged in to post a comment.

Inline
Inline