Dieta, tryb życia, sprawia, że coraz większa ilość osób cierpi na wzdęcia i dyskomfort w podbrzuszu. Przyczyn tego stanu może być sporo, jednakże najczęściej są to dolegliwości jelitowe, między innymi nieszczelne jelita, bądź zespół drażliwego jelita. Już Hipokrates twierdził, że choroby mają swój początek w jelitach, dlatego szczególnie ważne jest to, aby we właściwy sposób o nie zadbać.
Nietolerancja pokarmowa a praca jelit
Jeśli należysz do grupy osób, które czują ospałość, cierpią z powodu migren powinieneś zastanowić się czy problem nie jest usadowiony właśnie w jelitach. Pierwszym krokiem jest wyeliminowanie nietolerancji pokarmowych. Wystarczy usunąć ze swojej diety grupy pokarmowe, które zawierają:
- Gluten
- Nabiał
- Soję
Warto odstawić je na około 3 tygodnie, a następnie jeden po drugim, stopniowo wprowadzać do diety. Tym samym będziemy mogli zaobserwować, w jaki sposób organizm na nie reaguje. Złe samopoczucie po spożyciu produktów z danej grupy to nie jedyny objaw. Problem obejmuje dolegliwości jelitowe i aby je usunąć należy wyeliminować produkty, których nasz organizm po prostu nie toleruje.
Najlepszy sposób, aby odbudować jelita
Jeśli chcesz odbudować swoje jelita, poprawić ich pracę, a przede wszystkim ustrzec się przed groźnymi chorobami, musisz odrzucić pokarmy, które nie sprzyjają odbudowywaniu flory bakteryjnej. Przeciwnie sprzyjają one przerostowi złych bakterii nad dobrymi. Odrzuć produkty tłuste, wszelkiego rodzaju cukry, a także te sporządzone z białej mąki.
Dotychczasowe dolegliwości jelitowe ustąpią, jeżeli do swej codziennej diety włączysz:
- Produkty pełnoziarniste
- Kefir
- Jogurt naturalny
- Kiszoną kapustę
- Błonnik
- Owoce
- Warzywa
Niezwykle istotna rola błonnika w pracy jelit
Z dolegliwościami jelitowymi należy walczyć, dlatego nie tylko warto zadbać o prawidłową dietę, ale również wzbogacić ją w naturalny probiotyk, który nie tylko będzie chronił nasze jelita, sprawi, że nie będą gromadzić się w nich toksyny i złogi, ale również poprawi ich dotychczasową prace i nasze ogólne samopoczucie.
Dieta wysokobłonnikowa jest uznana za najlepszy i najskuteczniejszy sposób oczyszczenia całego organizmu, a zwłaszcza jelit z zalegających toksyn. Błonnik należy przyjmować wraz z pokarmem. Zalecana dawka to w 75 % postać nierozpuszczalna błonnika, zaś pozostałe 25 % to błonnik rozpuszczalny.
Dieta wysokobłonnikowa a najważniejsze korzyści dla jelit i organizmu
Jeżeli spożywamy produkty bogate w błonnik nie tylko eliminujemy dolegliwości jelitowe, ale pozytywnie wpływamy na pracę i funkcjonowanie całego organizmu.
- Błonnik reguluje proces trawienia, częstotliwość wypróżnień, chroni przed zaparciami a tym samym jelita cechują się łatwiejszą pracą.
- Adekwatnie dobrana ilość błonnika w diecie sprawia, że unikamy schorzeń jelit oraz okrężnicy.
-
Błonnik utrzymuje prawidłową wagę ciała. Tego typu produkty sycą nas na dłużej, dlatego nie podjadamy między posiłkami przekąsek, często tych niezdrowych i kalorycznych.