Doskonale zdajemy sobie sprawę, jak wiele pozytywnych właściwości ma ocet jabłkowy. Okazuje się jednak, że jest jeszcze lepszy i bardziej wartościowy dla naszego organizmu kiedy połączymy go z miodem. Jakie zalety zdrowotne można przypisać tej miksturze?
Zdrowe elementy żywności
Zarówno ocet jabłkowy, jak i miód można określić mianem zdrowej żywności. Oba produkty posiadają również bardzo liczne wartości odżywcze, dzięki czemu świetnie usprawnią nasz organizm pod wieloma względami. Tym bardziej warto łączyć owe produkty a dzięki nim otrzymamy najzdrowszy na świecie napój.
Zalety octu jabłkowego
Ocet jabłkowy cechuje się ogromną ilością sodu, wapnia, potasu a także magnezu. Dodatkowo ma w swoim składzie witaminy z grupy B, witaminę C oraz A. cechuje się on również znaczną ilością dobroczynnych kwasów, takich jak kwasy jabłkowe, cytrynowe oraz propionowe. Poza tymi dobroczynnymi składnikami w occie jabłkowym odnajdziemy też kwas pantotenowy i foliowy.
Dlaczego warto połączyć miód z octem jabłkowym?
Ocet jabłkowy w połączeniu z miodem wywiera dla naszego całego organizmu ogromną ilość pozytywnych właściwości. Za najważniejsze uważa się:
- Lepszą i wydajniejszą pracę serca
- Rozkurczenie mięśni pod wpływem magnezu
- Zastrzyk dużej ilości energii
- Dobrze odżywiona skóra, włosy i paznokcie
- Lepsza odporność całego organizmu
- Lepszy przepływ krwi
- Zwalczenie bezsenności
Jak sporządzić napój?
Ocet jabłkowy z miodem, to niezwykle prosty do wykonania przepis, dlatego bez żadnych problemów masz możliwość przyrządzić go we własnym mieszkaniu. Wystarczy wybrać dobrej jakości ocet jabłkowy i naturalny miód.
Składniki:
200 ml ciepłej wody,
2 łyżki miodu,
1 łyżka octu jabłkowego – nieklarowany, ekologiczny
Jak wykonać?
Do szklanki z wodą należy dodać ocet i miód. Pamiętajmy aby woda nie była zbyt ciepła i nie przekraczała około stopni Celsjusza. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać. Aby skutecznie działał na nasz organizm należy pić go trzy razy w ciągu dnia.