Szpinak – rzecz, która wpływa na odchudzanie

Marcin Październik 2, 2014 0
Szpinak – rzecz, która wpływa na odchudzanie





Od najmłodszych lat uczymy się tego, że szpinak jest zdrowy i wartościowy. Teraz jednak dowiadujemy się, że może być on również złotym środkiem na nadwagę.

Szpinak i jego postać

Warto zaznaczyć, że bardzo często to warzywo kupujemy w formie mrożonej a jego dzienne spożycie rośnie z roku na rok. Obecnie Polacy kupują prawie 8 tysięcy ton szpinaku w sklepach w ciągu 365 dni. Jest to wynik, który daje nam do zrozumienia, że w świecie zapanował nowy, ale dobry trend. Szpinak to przede wszystkim zdrowotne właściwości.

Co w sobie ma szpinak

Przede wszystkim w jego składzie znajdziemy dość dużo żelaza. Procentowo to około {2,9 mg w 100 g}nie jest on jednak hemowa-ny, przez co gorzej przyswaja się on w naszym organizmie. W zamian, za to uzyskujemy więcej witaminy C. Szpinak także uczestniczy w produkcji erytrocytów. Szpinak to także pokaże źródło jodu, manganu, wapnia, witamin z grupy B i E oraz wiele innych pożytecznych składników. W ten sposób możemy podnieść odporność i ostatecznie doprowadzić do pełnej regulacji ciśnienia, jeśli jest ono zbyt wysokie. W szpinaku znajdziemy też bogatą grupę antyoksydantów, które chronią nas przed występowaniem wolnych rodników dzięki czemu komórki w ciele nie ulegają gwałtownemu zniszczeniu, przez co możemy tracić pamięć. Szpinak to także kwas foliowy, który jest zalecany zwłaszcza kobietom w ciąży, ponieważ chroni to sam płód przed niebezpiecznymi wadami rozwojowymi na jakie narażona jest ciąża.

Szpinak i odchudzanie

Jak się okazuje to szpinak wpływa także na wagę ciała. Najlepiej o tym wszystkim są w stanie zapewnić nas naukowcy z Lund University z Szwecji. Dzięki ich badaniom uwodniono, że sam w sobie szpinak nie jest lekiem jednak zawarty w, nim związek o nazwie TYLAKOID wpływa na polepszenie diety, która doprowadza do skutecznej redukcji tłuszczu. Przy regularnym stosowaniu ustalono, że tego typu działanie redukcyjne wynosi prawie 48%. TYLAKOID związek podany wyżej sprawia, że nie odczuwamy głodu. Całość funkcjonuje na zasadzie blokady rozkładania tłuszczu w jelitach i żołądku, przez co wszystkie procesy połączone ze sobą spowalniają trawienie. Badanie jednak wciąż trwa i dlatego, żeby dowiedzieć się więcej na temat tej diety musimy poczekać aż wnioski będą bardziej konstruktywne. Jedno jest pewne panie powinny zainteresować się szpinakiem i dodawać go do potraw jako obowiązkowy dodatek.

Leave A Response »

You must be logged in to post a comment.

Inline
Inline