Tatar zwykle kojarzy się z wołowiną, ale można przygotować go również z łososia. Wówczas można zastosować różne dodatkiem, w tym także marynowane grzyby, które przełamią smak ryby. Takie danie sprawdzi się idealnie jako przystawka czy szybka przekąska. Jak ją przygotować?
Jak przygotować tatara z łososia z grzybami?
Składniki na tatara z łososiem z grzybami:
- 250 g filetu z łososia,
- cebula,
- 100 g marynowanych grzybów,
- 2 ogórki konserwowe lub kiszone,
- sok z cytryny,
- oliwa,
- sól,
- pieprz,
- maggi.
Sposób przygotowania:
Posiekaj łososia na bardzo małe fragmenty. Pokrój ogórki oraz obraną cebulę w kostkę. Wyjmij grzyby z zalewy i pokrój na niewielkie kawałki. Wymieszaj całość. Dodaj sól, pieprz, oliwę, sok z cytryny i maggi według własnego uznania. Jeszcze raz wymieszaj wszystkie składniki. Możesz również podawać je osobno, układając łososia na środku, a po boku posiekane grzyby, cebulę i ogórki.
Więcej przepisów na przystawki z użyciem łososia znajdziesz na stronie https://mowisalmon.pl/.
Jak podawać tatar z łososia z grzybami marynowanymi?
W przypadku tatara z łososia idealnie sprawdzą się maślaki. Można jednak zastosować również inne grzyby, w zależności od tego na jakie mamy wówczas ochotę. Wiele osób korzysta z tych, które samodzielnie zbierało w trakcie jesieni. Wszystko zależy od posiadanych produktów i własnych preferencji.
Tatar można podawać na jeden z dwóch sposobów – wymieszanego z resztą składników lub z dodatkami wyłożonymi osobno. Jeśli chcesz, możesz ułożyć go również na liściu sałaty i uformować z ryby piękne kształty. Łosoś doskonale komponuje się także z koperkiem. Można więc udekorować przystawkę jego świeżą gałązkę. Tatar można podawać również w przeźroczystych miseczkach, przełożonego warstwami ogórkami, grzybami oraz cebulką. Wówczas danie prezentuje się bardzo efektownie.
Szukasz innych przepisów na pyszne dania z wykorzystaniem łososia? Strona http://mowisalmon.pl/przepisy jest doskonałą bazą inspiracji dla osób, które kochają gotować.
Comments are closed.