Właściwości portulaki zwyczajnej

Aneta Rachwał - Adamczyk Kwiecień 7, 2018 Możliwość komentowania Właściwości portulaki zwyczajnej została wyłączona
Właściwości portulaki zwyczajnej





Jak można się domyślić po samej nazwie, jest to roślina. No dobrze, ale co z tego? Przecież na świecie jest bardzo dużo różnych roślin, więc po co się nad nią rozwodzić? Otóż warto, szczególnie przez wzgląd na jej właściwości dla naszego organizmu. Jakie są zatem jej właściwości? Wspomaga trawienie, pomaga w przypadku, gdy mamy trudno gojące się rany, wspomaga trawienie, łagodzi zgagę, tonizuje, wspomaga metabolizm oraz ma działanie antyoksydacyjne. Niestety nie jest zbyt docenianą rośliną.

Niedoceniony chwast?

Rośnie praktycznie na całym świecie, jednak powszechnie uważa się ją za chwast. Wygląda niepozornie, ale kryje w sobie wielki potencjał. Nie jest rośliną, która posiada wysokie wymagania co do warunków, w których ma występować. W celach leczniczych i gastronomicznych wykorzystuje się łodygę oraz jej liście. Portulaka zawiera w sobie magnez, wapń, sód, fosfor, mangan, żelazo, potas oraz spore ilości kwasów omega 3. Usuwa tym samym wodne rodniki, które przyczyniają się do przyspieszania procesów starzenia się.

Dlaczego warto stosować?

Wspomaga pracę serca, układu krążenia, wpływa pozytywnie na kości oraz wzrok, a także normuje poziom glukozy. Jak było wyżej wspomaga trawienie. Likwiduje także wzdęcia oraz pomaga przy problemach związanych z biegunką. Stosowana jest także przy trudno gojących się ranach, owrzodzeniach czy nawet hemoroidach. Stosuje się ją w kuchni, głównie greckiej. Jest dodatkiem nie tylko do zup, ale także dań mięsnych lub rybnych, sałatek. Warto zatem zwrócić swoją uwagę na tę niepozornie wyglądającą roślinkę.

Comments are closed.

Inline
Inline