Właściwości roślin strączkowych

Aneta Rachwał - Adamczyk Wrzesień 7, 2018 Możliwość komentowania Właściwości roślin strączkowych została wyłączona
Właściwości roślin strączkowych





Oczywistością jest to, że rośliny mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Wpływają na różne części w naszym ciele, czy to na lepsze funkcjonowanie serca czy też jelit, po kwestie spowalniające choroby czy też zmniejszające szanse na ich wystąpienie w przyszłości. Warto, zatem wspomnieć o tym, jakie właściwości mają rośliny strączkowe. A mają i to duży. Zdecydowanie wpływają pozytywnie nie tylko na nasze zdrowie, ale również na figurę. Jedzenie ich jest zalecane przez dietetyków oraz Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa. Jest to pożywienie tanie, łatwo dostępne, a przede wszystkim bardzo odżywcze dla nas.

Sycące i zdrowe

Badacze dowodzą, że rośliny strączkowe są na tyle sycące, że wystarczy zaledwie ¾ szklanki, np. gotowanej ciecierzycy, soczewicy czy też fasoli, aby skończyć z przejadaniem się. Dodatkowo taka porcja może pomóc w zwalczeniu złego cholesterolu. Tym samym chroni nasz układ krążenia. Wszystkie te rośliny posiadają niski indeks glikemiczny. Co za tym idzie, nie powoduje szybkiego wzrostu glukozy we krwi, tym samym jesteśmy dzięki temu dłużej syci. W konsekwencji osoby, które chcą schudnąć, mogą jeść mniej, a nie głodują. W taki sposób mogą szybciej tracić zbędną tkankę tłuszczową. Warto wspomnieć również, że stanowią spore źródło białka. Dodatkowo możemy w nich znaleźć węglowodany oraz błonnik. Co prawda, niektóre rodzaje tych roślin są bardzo kaloryczne, jednak nie są to puste kalorie, jak w przypadku słodyczy przepełnionych cukrem.

Zalety roślin strączkowych

Są bogate w wielonasycone kwasy tłuszczowe oraz składniki mineralne (m.in. fosfor, magnez, potas, jod, żelazo, wapń). Zawarte w nich witaminy z grupy B chronią nasz układ nerwowy oraz zapobiegają stanom lękowym oraz depresji, łagodzą także stres. Zawierają duże ilości antynowotworowych fitoestrogenów oraz przeciwutleniaczy. Dieta, w której znajdują się rośliny strączkowe może zdecydowanie zmniejszyć szansę na wystąpienie w późniejszym czasie chorób serca czy też miażdżycy. Świetnie również neutralizują zakwaszające działanie mięsa czy też jajek.

Comments are closed.

Inline
Inline