Właściwości szczawiu

Aneta Rachwał - Adamczyk Maj 31, 2018 Możliwość komentowania Właściwości szczawiu została wyłączona
Właściwości szczawiu





Szczaw jest rośliną bardzo znaną wśród nas. Jest to, można by rzec, dość pospolita roślina. Często jest on bardzo niedoceniany, a szkoda. Posiada bowiem liczne właściwości lecznicze. Jednak może być także wyk0rzystywany w kuchni. Posiada on bardzo dużo właściwości prozdrowotnych dla nas. Zielarze wykorzystują go od dawna. Ale dlaczego jest tak wspaniałą rośliną? W czym pomaga? Otóż przede wszystkim jest idealny na różnego rodzaju stłuczenia i obrzęki. Świetnie się sprawdza przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym. Najsłynniejsze danie związane ze szczawiem to z pewnością zupa szczawiowa. Jednak co jeszcze można z niej przygotować? Jakie jeszcze posiada właściwości i dlaczego warto zwrócić uwagę na tak niepozorną roślinę?

Szczaw cenny dla zdrowia

Otóż jego właściwości były wykorzystywane już przez greckich lekarzy. Wyciągi z owoców tej rośliny przygotowywane na winie lub wodzie znalazły zastosowanie w leczeniu biegunki oraz innych chorobach układu pokarmowego. Stosuje się ją także na ukąszenia skorpionów. Jego korzenie gotowane na wodzie czy też podane na surowo stosuje się podczas chorób skórnych , a gotowane na winie znalazły zastosowanie jako płyn do płukania ust w celu uśmierzenia bólu zęba, stosuje się ją także przy chorobach uszu. Jednak trzeba do tego wykorzystać szcza kędzierzawy. Odmiana lancetowana znalazła zastosowanie przy leczeniu szkorbutu w czasach starożytności. Posiada bowiem dużo witaminy C.

Istnieje kilkadziesiąt gatunków tej rośliny. Nie tylko działa przeciwbiegunkowo, ale w medycynie jest stosowany jako środek na pobudzenie apetytu. Niektóre rodzaje mają właściwości przeciwgrzybiczne (np. zwyczajny, tępolistny). Wyciągi z niektórych wykazują także właściwości przeciwbakteryjne i sprawdzą się idealnie przy walce wobec gronkowca złocistego oraz laseczki siennej. Nie zaleca się korzystać ze szczawiu zbyt często, przez wzgląd na to, że kwas szczawiowy czyni wapń nieprzyswajalny dla organizmu, a także powstały szczawian wapnia wpływa na odkładanie się w nerkach kamieni nerkowych.

Comments are closed.

Inline
Inline