Maliny to nie tylko niezwykle smaczne, aromatyczne owoce, ale także owoce, które cenione są przez dietetyków. Zawierają w sobie ogromną ilość witamin a także minerałów. doceniane są przez dietetyków jak i zielarzy, dlatego warto sprawdzić, jakie wartości mają dla naszego zdrowia.
Maliny rosną zarówno w ogrodach, sadach jak i lasach. Owocują w lecie, zaś jesienią usychają aby puścić młode pędy. Najbardziej aromatyczne są te dziko rosnące, jednakże bez względu na miejsce zawierają ogromną ilość cennych dla nas substancji.
Właściwości malin
Maliny mają w sobie kwasy organiczne takie jak: cytrynowy, salicylowy czy też jabłkowy. Dodatkowo zawierają także cukry, pektyny, antocyjany, lotne związki zapachowe. Maliny to również bogactwo witamin, między innymi:
Z kolei liście malin posiadają w swoim składzie garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki żywicowe, oraz sole mineralne takie jak żelaza, miedzi, wapnia.
Maliny na gorączkę
Owoce oraz liście malin są znakomitym naturalnym środkiem przeciwgorączkowym. Dzieje się tak dlatego, że pobudzają one czynność gruczołów potowych, zaś pot sprawia, że następuje obniżenie temperatury. Napar sporządzony z malin sprawia, że pot bardzo intensywnie wydziela się około 30 – 60 min. Od wieków maliny stosowane są w zwalczaniu gorączki, dlatego w medycynie tradycyjnej stosowane są w leczeniu grypy, przeziębienia i mogą być podawane zarówno osobom dorosłym, jak i dzieciom.
Maliny a problemy żołądkowe
Maliny mają nie tylko właściwości przeciwgorączkowe, ale także wspomagają leczenie problemów z żołądkiem. Garbniki jakie są w nich zawarte sprawiają, że zmniejsza się rozwój bakterii jelitowych, a tym samym zapobiegają zarówno biegunce, jak i wzdęciom.
Maliny na ból miesiączkowy
Maliny doskonale sprawdzą się kiedy cierpimy na bolesne miesiączki. Powodują one rozkurcz mięśni gładkich, dlatego też łagodzą ból i sprawiają, że okres przebiega o wiele mniej obciążająco dla zdrowia kobiety.