Lecytynę określić możemy jako mieszaninę związków, które to w naszym organizmie pełnią bardzo ważną rolę. Lecytyna pozytywnie wpływa na pamięć, koncentrację, ale również chroni wątrobę i obniża cholesterol.
Lecytyna substancja tłuszczowa
Mówiąc o lecytynie musimy zaznaczyć, że jest to substancja, która ma charakter tłuszczowy. Jednakże w jej składzie znajdziemy nie tylko kwasy tłuszczowe, ale również glicerol, grupę fosforową i przyłączony związek, jakim jest cholina. Dodatkowo w jej składzie odnajdziemy trójglicerydy, węglowodany, glikolipidy oraz wodę. Lecytyna została wyizolowana w roku 1846 i od tego czasu wciąż bada się jej zastosowanie a także właściwości lecznicze.
Jakie funkcje w naszym organizmie pełni lecytyna?
Lecytyna jest przede wszystkim budulcem każdej komórki naszego ciała, a także elementem, który buduje tkanki mózgu i otoczki mielinowe komórek całego układu nerwowego. Warto wspomnieć, że lecytyna pobudza nasz układ nerwowy, sprawia, że lepiej się koncentrujemy i szybciej zapamiętujemy wiadomości. Oczywiście to nie jedyne właściwości lecytyny, ponieważ bierze ona również czynny udział w procesach przemiany materii i stanowi barierę ochronną ścian żołądka. Jej ważnym zadaniem jest również to, że chroni wątrobę oraz wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Lecytyna skutecznie opóźnia procesy starzenia się i sprawia, że zwiększa się wydolność całego naszego organizmu.
Najważniejsza funkcja lecytyny
Lecytyna kojarzy nam się najczęściej z poprawą pamięci oraz koncentracji. Nic w tym dziwnego, albowiem faktycznie znakomicie wspomaga zdolności myślowe a także procesy uczenia się. Tym samym zaleca się jej spożywanie przede wszystkim osobom, które uczą się, pracują umysłowo, przygotowują do egzaminów. Aby jednak lecytyna idealnie zadziałała musi być przyjmowana systematycznie a także przez co najmniej kilka miesięcy. Dzięki niej nasz mózg będzie o wiele wydajniej funkcjonować, zachowamy znakomity stan zdrowia, a w przyszłości unikniemy poważnych chorób.