Zakwaszenie organizmu

Michał Listopad 17, 2014 0
Zakwaszenie organizmu





Osłabienie, podatność na infekcje oraz zaparcia to tylko niektóre z objawów mogących świadczyć o tym, że należysz do grona prawie 80% europejczyków cierpiących na zaburzenia kwasowo-zasadowe organizmu. Czym jest zakwaszenie organizmu, jak je rozpoznać i co najważniejsze – jak z nim walczyć?

Zachodzące w organizmie procesy potrzebują do tego odpowiedniego środowiska, w tym zapewnienia w nim odpowiedniego pH, które naturalnie jest na poziomie 7,35 – 7,45. Organizm, aby zachowywać równowagę cały czas produkuję produkty zdolne do zakwaszania, jak i alkalizowania. Problem zaczyna się wtedy, kiedy przeważają te zdolne do zakwaszania. Jak to się dzieje? Brak odpowiedniej diety, ciągły stres oraz brak aktywności fizycznej – to główni winowajcy. Jakich produktów powinniście unikać, by nie brnąć dalej w proces zakwaszania?

  • kawa,
  • alkohol,
  • czarna herbata,
  • jaja,
  • mięso,
  • sery,
  • słodycze,
  • słodkie napoje gazowane

Jak sobie z tym radzić? Odpowiedź jest banalnie prosta – unikać produktów, które zakwaszają, dodać do naszego życia aktywność fizyczną oraz znaleźć sposób na radzenie sobie ze stresem, a ponadto do swojej diety włączyć sporą ilość warzyw, które działają ‚odkwaszająco’. Pamiętajcie o tym, gdyż problem zakwaszania nader często wydaje się być bagatelizowany.

Leave A Response »

You must be logged in to post a comment.

Inline
Inline