Osłabienie, podatność na infekcje oraz zaparcia to tylko niektóre z objawów mogących świadczyć o tym, że należysz do grona prawie 80% europejczyków cierpiących na zaburzenia kwasowo-zasadowe organizmu. Czym jest zakwaszenie organizmu, jak je rozpoznać i co najważniejsze – jak z nim walczyć?
Zachodzące w organizmie procesy potrzebują do tego odpowiedniego środowiska, w tym zapewnienia w nim odpowiedniego pH, które naturalnie jest na poziomie 7,35 – 7,45. Organizm, aby zachowywać równowagę cały czas produkuję produkty zdolne do zakwaszania, jak i alkalizowania. Problem zaczyna się wtedy, kiedy przeważają te zdolne do zakwaszania. Jak to się dzieje? Brak odpowiedniej diety, ciągły stres oraz brak aktywności fizycznej – to główni winowajcy. Jakich produktów powinniście unikać, by nie brnąć dalej w proces zakwaszania?
- kawa,
- alkohol,
- czarna herbata,
- jaja,
- mięso,
- sery,
- słodycze,
- słodkie napoje gazowane
Jak sobie z tym radzić? Odpowiedź jest banalnie prosta – unikać produktów, które zakwaszają, dodać do naszego życia aktywność fizyczną oraz znaleźć sposób na radzenie sobie ze stresem, a ponadto do swojej diety włączyć sporą ilość warzyw, które działają ‚odkwaszająco’. Pamiętajcie o tym, gdyż problem zakwaszania nader często wydaje się być bagatelizowany.