Zalety sałaty

Aneta Rachwał - Adamczyk Kwiecień 30, 2018 Możliwość komentowania Zalety sałaty została wyłączona
Zalety sałaty






Mówi się, że zielone warzywa są jednymi z najzdrowszych. Prawdą z pewnością jest to, że wpływają pozytywnie na nasze zdrowie, gdyż zawierają bardzo duże ilości cennych witamin. Mówi się również, że osoby, które często jedzą zielone rośliny, są zdecydowanie zdrowsze mają lepszą odporność, mniej chorują, są szczuplejsze oraz mają dużo ładniejszą  cerę. Sałata nie jest wyjątkiem. Jest zdrowa a przy tym smaczna. Co ważniejsze, jest wiele rodzajów sałaty więc mamy dowolność. Zawarty w sałacie chlorofil działa bakteriobójczo, ale przyspiesza także gojenie się ran, pomaga pokonać infekcje oraz chroni przed zarazkami.

Dlaczego warto jeść sałatę?

Sałata chroni również przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Co ciekawe, ma właściwości antynowotworowe. Wzmacnia również system nerwowy. Zawiera takie witaminy jak: C, E, potas, żelazo, magnez, mangan oraz kwasy organiczne. Osoby będące na diecie z pewnością się ucieszą, gdyż mogą jeść ją w dużych ilościach przez wzgląd na niską zawartość kaloryczną. Dodatkowo sałata odkwasza nasz organizm, poprawia nasze trawienie i orzeźwia. Można ją wykorzystywać w kuchni na wiele różnych sposobów. Można ją jeść z wieloma różnymi dodatkami, np. jajkami, kaparami, cebulą, serem żółtym czy też pleśniowym, rybami, itp. Można do niej używać różnych soków, np. z cytryny, sosów, np. winegret czy też zwykłą oliwą z oliwek. Jak wiadomo, co z pewnością nikogo nie zaskoczy, najzdrowsza jest ona z ekologicznych upraw. Możemy ją także sami hodować, wtedy będziemy mieć pewność co do jej poziomu chemizacji.

 

Comments are closed.

Inline
Inline