Jeśli co pewien czas odczuwasz ból żołądka, zgagę i ogólnie fatalnie się czujesz, nie powinieneś sięgać po tabletki, lecz stanowić się nad przyczyną problemów. Choroby żołądka można stosunkowo łatwo wyleczyć, jednakże należy właściwie postępować, zaś na pewno pomoże nam w tym dieta lekkostrawna.
Czym jest dieta lekkostrawna?
Dieta lekkostrawna cechuje się tym, że wszystkie spożywane w jej ramach posiłki są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Dzięki niej nie będziemy przysparzać naszemu żołądkowi żadnych kłopotów. Tego typu dieta powinna pokryć
Powinna pokryć zapotrzebowanie energetyczne i dostarczyć takiej samej ilości składników pokarmowych, jak dieta normalna. Różnica między żywieniem osób zdrowych a wymagających diety polega tylko na doborze produktów łatwo strawnych oraz technik przyrządzania posiłków. To sprawia, że każda potrawa jest łatwo przyswajalna. Tego typu dieta polecana jest przede wszystkim w różnorodnych stanach chorobowych. Dodatkowo ma ona obecnie bardzo szerokie zastosowanie w przeróżnych zakładach leczniczych. Najbardziej polecana jest w:
- Stanach zapalnych błony śluzowej żołądka
- Chorobach infekcyjnych, które cechuje wysoka gorączka
- Chorobach płuc
- Zaburzeniach krążenia płucnego
- Owrzodzeniach żołądka
Zasady diety lekkostrawnej
Główną zasadą diety jest wprowadzenie do codziennego menu pewnego ograniczenia. Wręcz w niektórych przypadkach należy wyłączyć produkty tłuste, smażone oraz pieczone w sposób tradycyjny. Jest to istotne, albowiem są one ciężkostrawne, a tym samym bardzo długo zalegają w żołądku, który to ma problem z ich trawieniem. W diecie tej powinno się również unikać roślin strączkowych, ostrych przypraw, albowiem mogą powodować nadkwasotę.
Warto wiedzieć także, że należy zmniejszyć podaż błonnika pokarmowego. Błonnik wchłania wodę a tym samym utrudnia prawidłowe wydalanie. Błonnik należy zredukować poprzez jedzenie młodych warzyw i owoców, obieranie owoców ze skórki, gotowanie warzyw, a także spożywanie przecierów i soków.