Zioła w ciąży, których nie wolno spożywać

Aneta Rachwał - Adamczyk Listopad 30, 2019 Możliwość komentowania Zioła w ciąży, których nie wolno spożywać została wyłączona
Zioła w ciąży, których nie wolno spożywać





Zasadniczo jeśli mówimy o ziołach, to mamy na myśli produkty, które dla ludzkiego organizmu są zdrowe. Jednakże jest to mylne spojrzenie, które w wielu sytuacjach może okazać się bardzo dla człowieka zgubne. Zanim sięgniemy po jakiekolwiek produkty ziołowe, warto jest na ich temat nabyć stosownej wiedzy. W tym miejscu w sposób szczególny będziemy chcieli wskazać na zioła, które nie powinny być stosowane przez kobiety w ciąży.

Po co nie należy sięgać?

Na pierwszy ogień idzie tutaj żeń- szeń. To, co zasadniczo pobudza ludzki umysł, co bardzo korzystnie wpływa na wiele aspektów zdrowotnych, jest szkodliwe dla rozwijającego się dziecka, co też potwierdzone jest licznymi badaniami. Nie należy więc sięgać po sam żeń- szeń jak również po żaden produkt, który w swoim składzie owo zioło zawiera. Kolejnym z naturalnych produktów, po który nie powinna sięgać kobieta w ciąży jest cynamon. Mimo tego, że na pewno ma on bardzo ciekawy smak i podkreśla smak różnych potraw, to jednakże zawiera w sobie kumarynę.

Owa kumaryna jest składnikiem przyczyniającym się do powstawania uszkodzeń wątroby, zwiększa ryzyko wystąpienia poronienia jak również zwiększa ryzyko powstawania wad rozwojowych płodu. Z pozostałych ziół, jakie powszechnie stosowane są w kuchni, kobiety w ciąży powinny unikać tymianku, powinny unikać rozmarynu oraz szałwii. Tym samym w okresie ciąży w sposób szczególny powinno się mieć na uwadze konieczność świadomości tego, co jest spożywane, w tym głównie mowa jest o stosowanych ziołach i produktach ziołowych.

Comments are closed.

Inline
Inline