Kardamon to gatunek byliny, który należy do roślin imbirowatych. Należy zaznaczyć, że występuje on w stanie dzikim Półwyspie Indyjskim oraz w Chinach. Roślina ta znana już była w starożytnym Egipcie, gdzie wykorzystywana była głównie, jako dodatek do perfum. Dziś jest bardzo często wykorzystywany zarówno w kuchni, jak i w medycynie.
Zastosowanie w kuchni
Kardamon bardzo często stosowany jest w kuchni, albowiem cechuje się niepowtarzalnym smakiem, a także aromatycznym zapachem żywicy. Czarny kardamon cechuje się smakiem ożywczym, chłodnym, przez co podobny jest do mięty. Niezwykle często stosuje się go w kuchni Indyjskiej, ale wzbudza spore zainteresowanie na całym świecie. Jest to produkt idealny do ryżu, oraz wypieków, a także poprawia smak herbat ziołowych.
Recepta na zdrowie
Kardamon ma zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w medycynie. Sprawia to, że w Azji stosowany jest w leczeniu przede wszystkim zakażeń zębów oraz dziąseł. Dodatkowo świetnie leczy zakażenia gardła, a także pozytywnie działa na płuca. Jest pomocny w leczeniu gruźlicy oraz przekrwienia płuc. Warto nadmienić, że pomocny jest także w leczeniu niestrawności, astmie oraz poprawia świeżość naszego oddechu. Na Bliskim Wschodzi uważny jest za cenny afrodyzjak.
Bardzo lubię smak kardamonu 🙂
A ja jeszcze nigdy nie próbowałam kardamonu! Muszę to zmienić 😛