Daktyle suszone: właściwości odżywcze i zastosowanie prozdrowotne

Bartek M. Październik 31, 2019 Możliwość komentowania Daktyle suszone: właściwości odżywcze i zastosowanie prozdrowotne została wyłączona






daktyle suszoneCzy często zdarza Ci się odczuwać lekki głód między posiłkami? Szukasz smacznej, ale jednocześnie pożywnej i zdrowej przekąski? Jeżeli starasz się unikać jedzenia słodyczy, to właśnie znalazłaś idealne rozwiązanie. Suszone daktyle! Przeczytaj o ich właściwościach odżywczych i jeszcze dziś zdecyduj się na wdrożenie tego owocu do swojej diety.

Czym są daktyle

Są niczym innym jak owocami daktylowca. To jedno z najdłużej uprawianych drzew na świecie, które osiąga nawet 40 metrów wysokości. Z reguły wydaje około 40 gron owocowych, z czego każde składa się z 30 daktyli. Już od czasów prehistorii doceniano ich substancje odżywcze oraz wykorzystywano do produkcji win i miodów. Owoce daktylowca występują w aż 400 odmianach, jednak na rynek europejski trafia zaledwie kilkanaście. Do najpopularniejszych odmian należą:

  • Bhari – charakteryzują się cienką skórką i soczystym miąższem,
  • Hdlawy – suszone na drzewach, a następnie w suszarniach
  • Medjool – jedne z większych odmian
  • Zabidi – o bardzo słodkim smaku, wykorzystywane przy produkcji przetworów

Suszone daktyle – wartości odżywcze

Ich właściwości odżywcze zdecydowanie zasługują na naszą uwagę. W suszonej postaci są bogatym źródłem cennego błonnika, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszych jelit. Badania naukowe dowodzą, że pod tym względem przewyższają świeże owoce. Oprócz tego, znajdziesz w nich niezwykle ważny dla funkcjonowania naszego serca potas. Dzięki jego dużej zawartości poprawisz kondycję mięśni i zniwelujesz uczucie zmęczenia.

Na dodatek, daktyle suszone zawierają inny, bardzo cenny pierwiastek jakim jest miedź. W dużej mierze zależy od niej praca mózgu, albowiem wpływa korzystnie na zdolność myślenia i kreatywność. Do tego zapobiega chorobom serca i układu krążenia. Jak widać, wartości odżywcze suszonych daktyli są godne podziwu.

Pomysły na spożywanie suszonych daktyli

W pierwszej kolejności – jako słodka przekąska. Jeżeli między posiłkami doskwiera Ci lekki głód, lub masz ochotę na coś słodkiego ale starasz się unikać słodyczy – daktyle suszone to coś dla Ciebie. Już 100 gramów tego owocu zawiera około 280 kalorii, dlatego już niewielka ilość zapewni Ci uczucie sytości. Ponadto świetnie sprawdzą się jako:

  • dodatek do sałatek,
  • składnik pożywnych koktajli,
  • dodatek do gulaszu i dań bliskowschodnich,
  • daktyle nadziewane – odmianę bez pestek można faszerować bakaliami,
  • ciasteczka – np. zblendowane z żurawiną, wiórkami kokosowymi i migdałami,

Nie czekaj i już dziś wzbogać swoją dietę tym wartościowym owocem! Nie tylko zapewnisz sobie zdrową dawkę odżywczych składników, ale również możesz całkowicie zrezygnować z niezdrowych słodyczy.

źródło zdjęcia: freepik

Comments are closed.

Inline
Inline