Dlaczego warto jeść liczi

Aneta Rachwał - Adamczyk Styczeń 31, 2019 Możliwość komentowania Dlaczego warto jeść liczi została wyłączona
Dlaczego warto jeść liczi





Liczi to egzotyczny owoc, o którym większość z nas nie miała pojęcia. Niepozornie wyglądający nie zwraca naszej uwagi na sklepowej półce, jednak okazuje się, że powinniśmy po niego sięgać jak najczęściej. O ile  nie ma problemu z jego dostępnością, o tyle problematyczne staje się już samo jego obieranie. Nagrodą za włożony trud w ten proceder jest słodkie i orzeźwiające wnętrze z nieco kwaskowatym miąższem. Współcześni naukowcy  odkryli, że ta egzotyczna roślina zawiera wiele antyoksydantów, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Przede wszystkim powinny go jeść kobiety, gdyż liczi zwalcza komórki nowotworowe raka piersi.

Pożądane cechy liczi

Kolejną pożądaną cechą tego owocu jest fakt, iż jest on potężną bronią w walce z miażdżycą. Swoje właściwości zawdzięcza pokładom potasu, który reguluje pracę serca i ciśnienie krwi. Liczi powinno być więc włączone do diety każdego nadciśnieniowca. Okazuje się,  że to nie koniec jego cudownych właściwości. Liczi zawiera też mnóstwo witaminy C i to w ilości niemalże w stu procentach odpowiadającej dziennemu zapotrzebowaniu. Pod tym względem bije na głowę cytrynę czy pomarańcze, po które zdecydowanie częściej sięgamy. Sięganie po liczi jest dobrym pomysłem zwłaszcza w okresie jesienno- zimowym, gdy przeziębienia i inne choroby czyhają na nas na każdym kroku. Owoc ten zawiera niewiele kalorii, jednak nie zaleca się go dla osób walczących z dodatkowymi kilogramami bądź będącymi na dietach odchudzających.

Dzieje się tak ze względu na zawartość cukrów prostych. Sprawia to, że liczi powinni unikać też diabetycy, ze względu na indeks glikemiczny. Warto wiedzieć, że liczi nie dojrzewa po zerwaniu i dość szybko się psuje, bo już po dwóch, trzech dniach. Należy sięgać po jędrne owoce, w których skorupka łatwo będzie odchodzić od miąższu. Liczi znalazło swoje zastosowanie w kuchni. Świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, ryb, owoców morza i sałatek. Koneserzy smaku twierdzą, że najlepiej komponuje się z krewetkami.

Comments are closed.

Inline
Inline