Jak parzyć zieloną kawę aby kwas chlorogenowy wspomagał odchudzanie

Bartek M. Maj 4, 2017 0
Jak parzyć zieloną kawę aby kwas chlorogenowy wspomagał odchudzanie






Zielona kawa… jeszcze do niedawna mało kto słyszał o takim rodzaju kawy. Dzisiaj coraz więcej osób interesuje się nią i zyskuje ona coraz to większą popularność. A co takiego przemawia na jej korzyść? Co sprawia, że jesteśmy jej ciekawi i chcemy ją pić? Zdecydowanie szereg pozytywnych efektów, jakie zyskujemy dzięki jej spożywaniu. A także jej delikatny smak, który może przypaść szczególnie osobom, które nie przepadają za smakiem czarnej kawy. Poznajmy więc bliżej jej działanie.

Zielona kawa i jej właściwości

Zielona kawa posiada wiele pożądanych właściwości dla naszego organizmu. Między innymi zielona kawa powoduje oczyszczenie naszego organizmu z toksyn, wspomaga redukcję cellulitu, a także pomaga w procesie odchudzania. Co więcej, zapobiega również przed rozwojem chorób nowotworowych. Posiada w swoim składzie przeciwutleniacze, a więc sprawia, że wolne rodniki w naszym organizmie zostają zneutralizowane. W składzie zielonej kawy są obecne kwas chlorogenowy mający działanie przeciwzapalne, a także przeciwgorączkowe. Zieloną kawę uzyskuje się poprzez poddanie ziaren kawowca procesowi palenia.

Sposoby na zaparzenie zielonej kawy

Zielona kawa najczęściej jest dostępna w formie zmielonej gotowej do zaparzenia lub pod postacią zielonych ziaren. Jeśli kupimy ją w formie ziaren, trzeba ją samodzielnie zmielić. Jednak najpierw należy rozbić je moździerzem, gdyż są znacznie twardsze od tradycyjnych. Gdy już zostaną porządnie rozbite, można je włożyć do młynka.

Można również nie rozbijać ziaren i zaparzać je w całości, wówczas będziemy mogli zaparzyć z niej aż trzy kawy. Gdy decydujemy się na zakup zmielonej kawy, jest ona gotowa do zaparzenia od razu. Jak więc ją zaparzyć? Można wykorzystać do tego zaparzacz bądź też zwykły kubek. Wsypujemy do niego około dwóch lub trzech łyżeczek zmielonej kawy, a następnie zalewamy ją gorącą wodą, jednak ważne jest, aby to nie była woda wrząca. Następnie wystarczy odczekać około 5 minut. Kawa jest gotowa do wypicia.

Dlaczego nie należy zaparzać zielonej kawy wrzącą wodą? Gdyż wtedy straci ona wszystkie swoje właściwości. Istnieje również jeszcze jeden sposób parzenia zielonej kawy. Jest on zdecydowanie bardziej pracochłonny od pierwszego sposobu, ale jest warty wypróbowania. Do tego sposobu można użyć zarówno rozbitych ziaren kawy lub całych. Następnie wsypujemy je do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Należy je zagotować, a potem zmniejszyć temperaturę i gotować przez około 15 minut. Potem wystarczy tylko zostawić do wystygnięcia, zajmuje to około godziny. Gdy ostygnie, należy odcedzić przez sitko o dużych oczkach i przelać to do dzbanuszka czy też innego pojemniczka. Taką kawę możemy przechowywać w lodówce.

Zieloną kawę można pić dwa albo trzy razy dziennie, ważne, aby to było przed posiłkami i aby pierwsza kawa była wypita na czczo. Zielona kawa ma delikatny i łagodny smak, porównywalny do zielonej herbaty. Zieloną kawę podaje się w ten sam sposób, co  kawę czarną. Mogą to być więc zarówno filiżanki jak i zwykłe kubki bądź szklanki. Do zielonej kawy można dodać również cukier, mleko bądź jakiś inny składnik, który zwykle dodajemy do czarnej kawy. Jednak należy liczyć się z tym, że gdy dodamy coś dodatkowo do kawy, to jest ona bardziej kaloryczna. Osoby, które chcą skorzystać z jej właściwości odchudzających powinny ją pić bez żadnych dodatków.

Jak widać sposób zaparzenia zielonej kawy jest dużo bardziej skomplikowany niż przygotowania kawy palonej- czarnej. Ekspres do kawy zelmer ułatwi ci ten proces jeszcze bardziej, bo w nim kawę espresso, cappuccino czy caffè latte przygotujesz za pomocą jednego przycisku. Kawa zielona wymaga większej ilości czasu i staranności, jednakże ma właściwości, które rekompensują nam wszystko. Skorzystasz z właściwości odchudzających zielonej kawy?

Autorka artykułu: Magdalena Karwowska

Leave A Response »

Inline
Inline