5 produktów, które powinnaś jeść jeśli chcesz mieć szczupłą talię

Bartek M. Czerwiec 26, 2018 Możliwość komentowania 5 produktów, które powinnaś jeść jeśli chcesz mieć szczupłą talię została wyłączona
5 produktów, które powinnaś jeść jeśli chcesz mieć szczupłą talię






„Talia osy” na lato to marzenie wielu kobiet. A czy wiesz, jak ją osiągnąć? Odpowiednie zestawy ćwiczeń razem ze znanymi vlogerkami i właściwa dieta odchudzająca to Twój sposób? Świetnie! Ale czy wiesz, jakich produktów spożywczych nie może zabraknąć w diecie na szczupłą talię? Poznaj pięć z nich i ciesz się efektami swojej pracy.

Płatki owsiane i otręby

Płatki i otręby owsiane są kopalnią błonnika pokarmowego. Błonnik wiąże wodę w układzie pokarmowym i wypełnia żołądek, dzięki czemu szybciej i na dłużej możesz zaspokoić swoje poczucie głodu. Ponadto, błonnik ogranicza wchłanianie tłuszczów, przyspiesza przemianę materii i reguluje perystaltykę jelit, dzięki czemu Twój brzuch szybciej stanie się płaski. Dlatego postaw też na produkty z mąk pełnoziarnistych, zamiast z białej. Dla zapewnienia odpowiedniej ilości błonnika wystarczy, że w ciągu dnia zjemy na przykład dwa małe jabłka, porcję owsianki, pół szklanki otrębów (na przykład do jogurtu naturalnego) lub dwie i pół kromki pieczywa pełnoziarnistego – podpowiada Katarzyna Payerhin, dietetyk Naturhouse.

Jogurt, maślanka, kefir

Przeprowadzono badanie, w którym porównano tempo spalania tkanki tłuszczowej na brzuchu. Badanych o podobnym poziomie aktywności fizycznej podzielono na dwie grupy. Pierwsza spożywała niskotłuszczowy nabiał, a druga nie. Osoby z pierwszej grupy szybciej traciły tkankę tłuszczową. Jak to możliwe? Takie działanie chudych, ale nie beztłuszczowych, przetworów mlecznych przypisuje się białku oraz kwasom CLA, które działają przeciwzapalnie i obniżają poziom glukozy we krwi – wyjaśnia Katarzyna Payerhin i dodaje – pamiętajmy, aby wybierać produkty naturalne, bez dodatków smakowych. Im krótszy skład jogurtu czy kefiru, tym lepiej.

Warzywa

Nie ograniczaj ich jedzenia tylko do plasterków ogórka lub pomidora na kanapce. Nie poprzestawaj na samej surówce do obiadu. Jedz je przy każdym posiłku, a nawet – zaplanuj cały posiłek skomponowany wyłącznie z warzyw! Są niskokaloryczne, zawierają mnóstwo wody, a do tego dostarczają minerałów, witamin, a surowe mają dużo błonnika. Przyczyną odczuwania głodu może być nie tylko niedobór makroelementów, ale również mikroelementów. Spożywanie warzyw do każdego posiłku zmniejsza ryzyko takich niedoborów – zachęca dietetyk Naturhouse – a za wspaniałe kolory warzyw odpowiadają antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, które zwalczają stany zapalne i hamują procesy starzenia.

Ziarna i pestki, ryby i awokado

Przygotuj mieszankę ziaren i pestek: siemię lniane, sezam, słonecznik, dynia – to idealny dodatek do wspomnianych już jogurtów czy sałatek. Tłoczone na zimno oleje i oliwę z oliwek wykorzystuj zamiast innych tłuszczów podczas przyrządzania potraw. W nich wszystkich, a także w rybach morskich i awokado znajdziesz cenne kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Działają one przeciwzapalnie, a w tkance tłuszczowej dochodzi do procesów zapalnych, które są jednym z powodów otyłości brzusznej.

Jajka

Aby spalić białko zawarte w jajkach, organizm musi przeznaczyć na ten proces duże nakłady energii, a zatem jedzenie jajek przyspiesza metabolizm. To też prawdziwe bogactwo wielu składników odżywczych. Niewątpliwą zaletą jajek jest fakt, że są bardzo sycące. Zwłaszcza, kiedy są ugotowane na twardo.

Warto pamiętać, że równie ważne jak to, co jemy, jest kiedy jemy – przypomina dietetyk – Pięć posiłków dziennie to podstawa. Warto spożywać je w regularnych, trzygodzinnych odstępach, najlepiej o tych samych godzinach. Regularny tryb żywienia przyspiesza metabolizm i zapewnia, że dieta odchudzająca przyniesie lepsze efekty. A zatem – powodzenia!

Comments are closed.

Inline
Inline