Jakie płatki śniadaniowe wybrać?

Marcin Maj 9, 2016 0
Jakie płatki śniadaniowe wybrać?





Płatki śniadaniowe – ich wybór na pierwszy rzut oka wydawać się może zadaniem trywialnym i niewymagającym dłuższego zastanowienia. Wystarczy bowiem sięgnąć po produkt w najbardziej intrygującym opakowaniu lub też taki, do którego jesteśmy już przyzwyczajeni, nieprawdaż? Okazuje się, że podejście takie jest nie tylko błędne, ale i może mieć istotny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Czym jest to spowodowane?

Płatki śniadaniowe a węglowodany

Niejednokrotnie do sklepowych koszyków wrzucamy płatki śniadaniowe zawierające znaczne ilości cukru. Jest to podstawowy błąd, który to powodować może – przy regularnym spożywaniu produktu na śniadanie – szybsze odkładanie się tkanki tłuszczowej, podniesiony poziom cholesterolu, czy też cukrzycę. Aby uniknąć dostarczania organizmowi z dietą nadmiaru szkodliwego cukru, zawsze zapoznawajmy się z treścią etykiety informującej o wartościach odżywczych płatków, które zamierzamy nabyć. Warto zadbać, aby ilość zawartego w nich cukru i węglowodanów nie przekraczała 6 gram w 100 gramach produktu. Jednocześnie łaskawszym okiem spojrzeć należy na płatki legitymujące się ponadprzeciętnie wysoką zawartością błonnika (powyżej trzech gram w jednej porcji).

Z badań wynika, iż nie dostarczamy z posiłkami wystarczających ilości tego składnika. Naukowcy podkreślają dodatkowo, że jest on wysoce korzystny dla naszego zdrowia, jako że poprawia pracę metabolizmu, przyspiesza spalanie niechcianej tkanki tłuszczowej, a jednocześnie pozwala dłużej utrzymać uczucie sytości po spożytym posiłku. Nie będziemy więc odczuwać potrzeby sięgnięcia po słodkie, niejednokrotnie niezdrowe przekąski pomiędzy posiłkami.

Płatki śniadaniowe a cholesterol

W przypadku, gdy mamy problem z cholesterolem, jednym z najlepszych wyborów będzie sięgnięcie po płatki owsiane. Nie tylko są one niezwykle smaczne, ale także dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów. Znajdziemy wśród nich między innymi: fosfor, wapń, cynk, czy witaminy z grupy B. Poza redukcją poziomu szkodliwego cholesterolu we krwi, produkty na bazie owsa dodatkowo ułatwiają ciału pozbywanie się szkodliwych toksyn, które to sprawiać mogą, że po posiłku czujemy się ociężali i pozbawieni energii. Dodatkową zaletą nadmienionego rodzaju płatków jest relatywnie niska zawartość soli oraz cukru. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, aby zdecydować się na zwiększenie ich porcji spożywanej każdego dnia. Nie należy jednak zapominać o innych produktach czekających na nas na sklepowych półkach.

Co na to dietetycy?

Dietetycy oraz eksperci ds. zdrowego żywienia zwracają także uwagę na niezwykłe korzyści jakie niesie ze sobą spożywanie jęczmienia, również w formie płatków śniadaniowych. Działa on na organizm przeczyszczająco, usuwając zalegającą treść jelitową, a tym samym – zapobiegając zaparciom oraz znacznie przyspieszając trawienie. Zawarte w produktach z tej grupy wapń, magnez i żelazo wzmacniają dodatkowo naszą odporność i działają przeciwzapalnie. Warto więc zwiększyć ich spożycie szczególnie w okresie jesiennym oraz wiosennym, kiedy to niekorzystna aura może negatywnie wpłynąć na nasz stan zdrowia.

Osoby żądne eksperymentów kulinarnych nie powinny zapominać o fakcie, iż w ofercie wielu sklepów np. mariodelikatesy.pl, znajdziemy także płatki oparte na wykorzystaniu mniej tradycyjnych składników, takich jak: kukurydza, kasza jaglana, orkisz, czy ryż. Są one również źródłem niezliczonej ilości witamin i mikroelementów. Jeżeli nasz budżet na to pozwala, warto nabyć kilka rodzajów płatków i spożywać je naprzemiennie, dzięki czemu zmaksymalizujemy korzyści wynikające z ich włączenia do diety.

Leave A Response »

You must be logged in to post a comment.

Inline
Inline