Bogactwo witaminy A – czarne borówki

Marcin Czerwiec 10, 2015 8
Bogactwo witaminy A – czarne borówki





Czarne borówki są w Szwecji popularnym regionalnym specyfikiem przeciw biegunkom, zaś informacje o ich mocy likwidowanie infekcji są bardzo powszechne. Dr Amr Abdel-Fattah Ismail, specjalista fizjologii roślin w Departamencie Rolnictwa USA, przekonuje, iż sok z czarnych borówek jest ogólnie uważana w Europie za pomocną w walce z przeziębieniem a także poprawia odporność organizmu.

Czarne borówki mieszczą w sobie witaminy i antyoksydanty a także spore ilości cząsteczek zwalczających bakterie i przeciwwirusowych. W wynikach z badań przeprowadzonych przez ekspertów kanadyjskich uznano ich oddziaływanie w stosunku do polio wirusów. Eksperci przypisują te własności znajdującym się w borówkach substancjom Cirbnikowym.

czarne borówkiCzarne borówki, tak jak czarna porzeczka, mieszczą w sobie pokaźne ilości substancji działających przeciwbiegunkowo, co zostało dowiedzione w w raportach z badań zrobionych w Szwecji. W naturze czarna borówka i czarna porzeczka posiadają największą ilość składników, zwanych antocjanozydami, działających na bakterie E. coli, które są zwykle przyczyną biegunek.

Wykryte właściwości czarnych borówek mogą zabezpieczać krwinki przed chorobotwórczymi złogami miażdżycowymi. Mogą więc niejako zapobiegać chorobom mięśnia sercowego. Zły cholesterol nie ma żadnych szans. Zdrowe odżywianie i dieta wzbogacona o czarne jagody to tajemnica zdrowego serca.

Borówki to także doskonały sposób na przeziębienie. Mają idealną wzmacniającą moc dla naszego organizmu. Sprawiają, że szybciej regenerujemy siły po chorobie i łatwiej dochodzimy do formy. Co więcej mogą je w chwilach przeziębienia stosować zarówno osoby dorosłe jak i dzieci. Dla najmłodszych polecany jest również syrop z czarnego bzu dla dzieci, który ma podobne właściwości, jak owoc borówki.

Owoc czarnej borówki mieści około pół procent anthocianosidow, witaminy B1 i C, prowitaminę A, około 7% kwasów roślinnych.





czarna borówka

Specjaliści odkryli, iż spożywanie jagód pomagało naprawiać wzrok w ciemności. Badania dowiodły: soki z tych jagód powiększają pole widzenia, naprawiają ostrość obrazu, redukują przemęczenie oczu. Zaleca się je osobom z zaburzeniami wzroku o zmroku, a także pracującym przy monitorze komputera lub w złym oświetleniu i narażonym na utratę wzroku przez swój wiek.

Czarne borówki bardzo dobrze oddziaływają na wytrzymałość naczyń włosowatych. Zmniejszają ich drożność i kruchość, sprawiają, iż stają się mocniejsze i elastyczne. Posiadają także właściwości przeciwzapalne, poprawiają ukrwienie dookoła tęczówki. Zabezpieczają oko przed wolnymi rodnikami biorąc udział w reakcjach oksydo-redukcyjnych. Odbudowują rodopsynę – to czynnik odpowiadający za wzrok i mający działanie przeciwzakrzepowe. Likwidują również zmarszczki.

czarna borówka

Beta karoten który jest w w czarnych borówkach zobojętnia wolne rodniki w tkankach, w których jest małe zagęszczenie tlenu. W taki sposób uzupełnia działanie witaminy E, która wchodzi w reakcję z wolnymi rodnikami przy dużych stężeniach tlenu w tkankach. Ponadto witamina E, jako rozpuszczalny w tłuszczach antyoksydant chroni przed oksydacją wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Witamina E jest najsilniejszym witaminowym przeciwutleniaczem. Efektywnie przeciwdziała oksydacji witaminy A, zobojętnia wolne rodniki i hamuje tworzenie się toksycznych substancji (zły cholesterol)

Brak witaminy A sprawia że powstają wady wzroku, co zwykle odbieramy jako zmęczenie oczu – gdy pracujemy przy monitorze czy nadmiernie oglądamy coś w telewizji. W wyniku zbyt małego spożycia witaminy A następuje także wyschnięcie komórek błony spojówki i rogówki oka, co powoduje wstrzymanie wydzielania łez i zwykle prowadzi do zapalenia spojówek. Dlatego tak istotna jest dla oka witamina a, którą prosto uzyskać z borówek.

A na koniec coś w temacie, ale nie do końca – na odprężenie 😉

8 komentarzy »

  1. Natalia Czerwiec 10, 2015 at 3:24 pm -

    borówki to jedne z moich absolutnie ulubionych owoców 😛

  2. Waldek Czerwiec 11, 2015 at 7:34 am -

    Moja dziewczyna często je dodaje do koktajli i serków wiejskich 🙂 Naprawdę poprawiają smak.

  3. Klinika Czerwiec 18, 2015 at 10:08 am -

    Witamina A jest często pomijana. Kojarzymy ją z marchwią. Borówki jednak są równie dobrym jej źródłem.

  4. BeFIT.pl Czerwiec 28, 2015 at 11:54 am -

    Kocham borówki! muszę podsunąć ten pomysł mężowi… zawsze robi dobre koktajle z borówki….

  5. Zwłaszcza działanie przeciwutleniające jest szczególnie cenione w borówkach. Ja natomiast kocham je za walory smakowe 🙂

Leave A Response »

You must be logged in to post a comment.

Inline
Inline