Najzdrowsze potrawy z kurczaka

Marcin Luty 2, 2016 0
Najzdrowsze potrawy z kurczaka





Zdrowe żywienie to hasło naszych czasów. Ciągle słyszymy o odpowiedniej diecie, jakości pożywienia, składzie produktów spożywczych. Prawda jest brutalna – wielu producentów oszukuje swoich klientów zapewniając o najwyższej jakości swoich towarów. Mija się to często z prawdą. W wielu produktach spożywczych znajdziemy substancje i składniki, które mają fatalny wpływ na organizm człowieka. Są wśród nich różne związki chemiczne oraz mieszanki nieznanego pochodzenia. Szczególnie powinno się zwracać uwagę na tak często spożywane mięso, które jemy praktycznie codziennie. Najczęściej zaś sięgamy po mięso z kurczaka. Co składa się na jakość posiłku z kurczaka? Czy smaczna potrawa z kurczakiem zawsze jest zdrowa?

Ekologiczny chów

Zdrowy kurczak wymaga wielu działań ze strony hodowcy. W Polsce powstają zagrody, gdzie hodowany jest kurczak ekologiczny. Na czym polega taki typ chowu? Przede wszystkim, niewielkim gospodarstwom – przy dużych i masowych produkcjach ciężko jest zachować pewne standardy jakości, zwłaszcza kiedy chodzi o hodowlę zwierząt. Aby mięso było zdrowe, świeże kurczaki muszą być dobrze odżywiane, oraz mieć dużo swobody. W mniejszych gospodarstwach jest mniej zwierząt, można więc zajmować się każdym zwierzęciem osobno. Kurczak ekologiczny powinien przebywać dużo na świeżym powietrzu w zagrodzie, gdzie może grzebać sobie w ziemi oraz swobodnie się przemieszczać. Zagrody muszą być utrzymane w czystości. Dieta kurczaków powinna być skomponowana z żywności roślinnej, bez dodatków antybiotyków i innych substancji, które mają za zadanie sztucznie tuczyć zwierzęta. Takie ekologiczne zagrody znaleźć możemy na polskim Podlasiu: http://zagrodowy.pl/kurczak-zagrodowy-z-podlasia/o-marce.

Potrawy z kurczaka

Czynniki smakowe mają ogromny wpływ na jakość posiłku, jednak to tylko powierzchowne wrażenie. Musimy być pewni, że spożywane przez nas mięso jest z ekologicznego chowu. Szukajmy dobrych i sprawdzonych marek, takich jak Zagrodowy z Podlasia. Kiedy zdrowy kurczak trafi już do naszych domów, powinniśmy go odpowiednio przyrządzić. Mięso kurze jest delikatne i soczyste, ma spójną i kruchą strukturę. Przyrządzanie potraw z kurczaka to prawdziwa przyjemność. Przepisów znajdziemy mnóstwo, można zatem spokojnie eksperymentować samemu. Kurczak świetnie smakuje z sałatą, ziemniakami, ryżem, kaszą, a także ciastem naleśnikowym. To idealny składnik na wielki obiad i drobną przekąskę. Mięso jest lekkostrawne, zawiera dużą zawartość białka. Potrawy z kurczakiem znakomicie prezentują się na talerzu. Dodatkowo, kurczak jest bardzo lubiany przez dzieci, zwłaszcza, kiedy jest podany w ciekawy sposób.

Zawsze należy sprawdzać jakość produktów spożywczych. Pomocne są dziś różnego rodzaju artykuły, portale internetowe i programy telewizyjne, w nich dowiadujemy się jak można monitować prace producentów na rzecz jakości. Kurczak jest zdrowym i dietetycznym mięsem, jednak tylko wtedy, gdy pochodzi od sprawdzonego i uczciwego hodowcy.

Leave A Response »

You must be logged in to post a comment.

Inline
Inline