Olej lniany.. z czym to się je?

Aneta Rachwał - Adamczyk Marzec 10, 2015 0
Olej lniany.. z czym to się je?





Olej lniany ma szereg zalet zbawiennych dla naszego organizmu, co sprawia, że powinniśmy spożywać go regularnie. Wszystko, dlatego, ze doskonale wpływa on na nasz układ krążenia, sprawia ze skóra staje się piękniejsza, a także obniża zły cholesterol. Jednym słowem olej lniany ma ogromna ilość zalet i walorów, z których to na pewno często powinniśmy korzystać.

Właściwości oleju lnianego

Olej lniany wyróżnia się ogromną liczbą właściwości, ponieważ w swoim składzie ma on jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego tez jest on bardzo zdrowy dla naszego całego organizmu. Kwasy te szybko i sprawnie, usuwają z organizmu nadmiar „złego cholesterolu”, a dodatkowo także podnoszą „dobrego cholesterolu”. Dodatkowo olej znakomicie wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych a tym samym właściwości te znacznie zmniejszają ryzyko nadciśnienia, miażdżycy a także innych chorób serca.

Należy mieć także na uwadze, że olej lniany jest zalecany w profilaktyce chorób układu krążenia. Dzieje się tak, dlatego, że zawiera on w sobie kwasy nienasycone alfa-linolenowe, które to powodują, że nasz mózg pracuje lepiej i sprawniej.

Dostępny dla każdego

Obecnie olej lniany nie jest dostępny w sklepach spożywczych, albowiem zimno tłoczony cechuje się nietrwałością kwasu tłuszczowego z rodziny omega-3. Musi, więc być przechowywany w niskiej temperaturze, w pomieszczeniu bez dostępu światła. Jednakże warto postarać się go zakupić albowiem ma rekordową ilość kwasów omega-3. Znajdują się tutaj:

– kwas alfa-linolenowy(ALA) (omega-3)

– kwas linolowy(LA) (omega-6)

– kwas oleinowy(O) (omega-9)

 

 

Leave A Response »

You must be logged in to post a comment.

Inline
Inline