Właściwości bobu – czy warto go jeść?

Marcin Lipiec 23, 2017 0
Właściwości bobu – czy warto go jeść?





Bób to roślina strączkowa, która wyróżnia się ogromną ilością wartości odżywczych. Cechuje się znaczną zawartością białka, dlatego też może być świetną alternatywą dla białka które pochodzi od zwierząt. Dodatkowo jest cennym źródłem kwasu foliowego, dlatego bób poleca się przede wszystkim kobietom w ciąży. Jakie jeszcze właściwości ma bób i czy prawdą jest że czasem może nam zaszkodzić?

Roślina strączkowa o doskonałych właściwościach

Bób to bardzo cenna dla naszego organizmu roślina strączkowa, która cechuje się znaczną ilością wartości odżywczych. Obecnie bób ceni się za szereg właściwości leczniczych, a przede wszystkim dlatego, że wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym. Dodatkowo znacznie obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi. Duża zawartość kwasu foliowego zawartego w roślinie powoduje, że zapobiega się występowaniu wad rozwojowych u płodu a także wspomaga się proces leczenia niedokrwistości.

Bób a choroby krążenia

Bób to świetna alternatywa dla mięsa, a przede wszystkim dla białka zwierzęcego. Warto zaznaczyć, że w 100 gramach bobu jest około 7,60 gramów białka. Tym samym roślina ta jest cenna dla osób, które cierpią na choroby układu krążenia.

Bób wyróżnia się także małą zawartością sodu, jednakże jest bardzo bogaty w błonnik i potas, dzięki czemu zmniejsza się ilość cholesterolu we krwi.

W jaki sposób jej bób?

Bób sprawdza się znakomicie zarówno jedzony na surowo jak i ugotowany. Jeśli roślina jest młoda można spożywać ją bezpośrednio po wyjęciu z łupiny, albowiem ziarenka są bardzo miękkie. Skórka bobu to również znaczna ilość witamin. Wielu preferuje bób w postaci ugotowanej. Można to zrobić w lekko osolonej wodzie, ale również przygotować na parze. Warto jednak wiedzieć, że tradycyjne gotowanie powoduje utratę wielu cennych witamin i minerałów.

Bób a dieta odchudzająca

kamagra sklepJeśli właśnie przebywasz na diecie odchudzającej z całą pewnością zastanawiasz się, czy bób jest tuczący i wysoko kaloryczny? Niestety odpowiedz jest twierdząca, ponieważ w 100 gramach bobu jest około 110 kalorii. Bób jest jednak stosunkowo wskazanym produktem w czasie diety odchudzającej ponieważ zawiera bardzo dużą ilość rozpuszczalnego błonnika dlatego też znakomicie pozwala kontrolować wagę, gdyż spowalnia proces trawienia i na długo daje uczucie sytości.

Czy bób można jeść w ciąży?

Każda kobieta ciężarka, każdego dnia powinna przyjmować około 400 mikrogramów kwasu foliowego. Kwas ten z kolei zawarty jest w roślinie, którą jest bób, dlatego też warto aby kobiety w ciąży po nią regularnie sięgały. Warto wiedzieć, że witamina B 9 jest niezwykle ważna aby następował prawidłowy proces wzrostu oraz rozwoju nowych komórek. Dzięki temu można zapobiega wystąpieniu ciężkich wad rozwojowych u płodu.

Warto jednak wiedzieć, że przeciwwskazaniem spożywania bobu w czasie ciąży jest cukrzyca ciążowa. Wówczas należy poszukać innych źródeł kwasu foliowego. Indeks glikemiczny bobu jest stosunkowo wysoki, ponieważ wynosi aż 80 IG, dlatego też może być sporym obciążeniem dla osób mających problemy z trzustką.

Leave A Response »

You must be logged in to post a comment.

Inline
Inline