Cukier – wróg Twojej sylwetki

Michał Czerwiec 6, 2016 4
Cukier – wróg Twojej sylwetki





Jak wynika z wielu badań, jedną z bezpośrednich przyczyn nadwagi i otyłości jest nadmierne spożycie cukru. Za każdym razem, kiedy w tym artykule napiszę słowo „cukier”, będę miał na myśli cukier w postaci cukru spożywczego (sacharozy). Rocznie na świecie produkuje się miliony ton tego surowca, który następnie trafia na nasze stoły, w przeróżnej postaci. W tym artykule chciałbym poruszyć tematykę związaną ze spożyciem cukru, a ponadto idącymi za tym konsekwencjami zdrowotnymi. Czy określanie cukru mianem „białej śmierci” naprawdę ma rację bytu?

Cukier, a nasz organizm?

Cukier spożywczy to nic innego jak węglowodany proste, ukryte pod postacią białych kryształków. Ten z pozoru niewinny składnik naszego pożywienia, gdy jest nieumiejętnie wykorzystany, może prowadzić do poważnych upośledzeń w naszym ciele. Zacznijmy od tego, że spożycie cukru pozwala na szybkie „naładowanie baterii”. Dzieje się tak, gdyż bezpośrednio po spożyciu nasz organizm zostaje zobligowany do produkcji większej ilości cukru, co prowadzi do zaburzeń nastroju, z uwagi na nagły jego spadek w dalszym etapie. Można to bardzo łatwo porównać do spożycia energetyków, które oprócz kofeiny zawierają mnóstwo cukru. Ich fanatycy śmiało stwierdzą, że działanie tego typu produktów jest chwilowe.

Poza wahaniami poziomu cukru we krwi, należy dodać, że spożycie cukru negatywnie wpływa na układ odpornościowy. Poza tym, cukier nie posiada żadnych wartości, patrząc przez pryzmat witamin oraz minerałów – zwyczajnie dostarcza sporej ilości kalorii pod postacią węglowodanów. Należy również pamiętać o tym, że rozwój próchnicy oraz innych chorób przyzębia spowodowany jest przede wszystkim wysokim spożyciem cukru. To idealna pożywka dla bakterii, które żerują na Twoich zębach, powodując ich stopniową degradację.

Jak pokazuje szereg badań, z uwagi na doraźne działanie cukru, bardzo łatwo wpaść w swoisty nałóg, który prowadzi do coraz większego spożycia tego składnika spożywczego.

Ukryty cukier?

Nawet jeśli wyeliminujemy cukier jako dodatek do kawy czy herbaty, w dalszym ciągu znajduje się on, jako składnik popularnych produktów spożywczych, takich jak:

  • słodkie napoje, w tym typu „cola”,
  • napoje energetyczne,
  • słodkie przekąski typu: drożdżówka, ciastko francuskie itd.
  • batony,
  • ciasta oraz ciastka,
  • lody, szejki itp.
  • inne.

Cukrowy nałóg – co zamiast cukru?

Ograniczenie spożycia cukru w diecie jest trudne. Szczególnie w przypadku osób, które do tej pory spożywały ogromne ilości cukru. W takim wypadku polecam stopniowe ograniczenie ilości cukru, np. poprzez wprowadzenie napojów typu „light”, a przede wszystkim zwrócenie uwagi na etykiety spożywanych przez Was produktów. To podstawowy nawyk, który powinniście wprowadzić do planu zakupów.

Ponadto, dobrym rozwiązaniem wydają się słodziki, np. naturalna „stewia”. Może się to okazać dobrym dodatkiem do potraw, które są w naszym jadłospisie. Pamiętajmy, że każda metoda na ograniczenie spożycia cukru spożywczego jest dobra. Jego zawartość w naszej diecie powinna wynosić do 10% spożywanych w ciągu dnia węglowodanów.

4 komentarze »

  1. Miss Planner Czerwiec 6, 2016 at 8:28 pm -

    Ja używam ksylitolu i bardzo sobie go chwalę 🙂

  2. DoIt Czerwiec 9, 2016 at 6:48 am -

    Stewia jest jeszcze, ale nie każdemu podchodzi jej specyficzny smak

Leave A Response »

You must be logged in to post a comment.

Inline
Inline