Jesteś podatny na stres, masz zaburzenia koncentracji, ciągłe, nawracające skurcze mięśni i drgania powiek. Brzmi znajomo? To znak, że twój organizm wysyła sygnały o możliwym, występującym niedoborze magnezu. Jednak zanim sięgniesz po musujące tabletki z aptecznej półki, sprawdź, czy twoja codzienna dieta nie wymaga poprawki.
Magnez, obok wapnia, sodu i potasu to jeden z najważniejszych pierwiastków wchodzących w skład organizmu człowieka. Bierze udział w fizjologii niemal każdego układu m.in. mięśniowego, nerwowego i pokarmowego. Stymuluje około połowę wszystkich przemian metabolicznych, aktywując enzymy i sprzyjając wytworzeniu energii niezbędnej dla funkcjonowania głównych organów organizmu; mózgu, serca i mięśni. Ponadto działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i uspokajająco, a także świetnie radzi sobie w walce ze stresem. Jak widać, nie bez powodu został ochrzczony pierwiastkiem zdrowia, a nawet królem życia. Co może być, więc przyczyną jego niedoboru?
Sposób naszego odżywiania warunkuje zarówno korzystny jak i negatywny wpływ na nasz organizm. W przypadku magnezu istnieje kilka czynników, które mogę zwiększać jego niedobory. Jednym z nich, jest spożywanie dużej ilości tłuszczów pochodzenia zwierzęcego w tym wysoko tłuszczowego nabiału, tłustych mięs i wędlin. Utrudnia to wchłanianie tego pierwiastka do krwioobiegu i tym samym zmniejsza jego ilość w organizmie. Długotrwałe odchudzanie, które często idzie w parze z nadmiernym spożywaniem błonnika również negatywnie wpływa na podaż magnezu. Co ważne, do czynników negatywnych zaliczamy również nadmierne spożycie wapnia, tak szczególnie propagowane wśród mediów. Aby oba te pierwiastki funkcjonowały w zgodzie ze sobą, to magnez i wapń powinny występować w odpowiednim stosunku, tj. 1:2. Nie sposób również przypomnieć, że magnez jest nieprzerwanie wypłukiwany, w wyniku spożywania dużej ilości kawy i herbaty, a także w przypadku nadużywania alkoholu.
Jak więc uzupełniać niedobry? Flagowe miejsce, jeżeli chodzi o zawartość magnezu zajmują pestki dyni, które są prawdziwą bombą mineralną i witaminową, a 1 łyżka tych nasion dostarcza aż 54 mg magnezu. Na drugim miejscu stoją otręby pszenne, a dopiero na trzecim kakao – tak zachwalane pod tym względem. Po za tym magnez jest obecny w kaszy gryczanej, płatkach owsianych, orzechach laskowych i migdałach. Zanim sięgniemy po apteczną suplementację, wprowadźmy, więc korektę codziennej diety. Stosując zbilansowane i naturalne metody odżywiania mamy pewność, że działamy dla zdrowia.
Zdrowa dieta Dietmap – sprawdź zasady zdrowego odżywiania.
Sama po sobie wiem, że niedobór magnezu u mnie jest natychmiast odczuwalny. Do tego stopnia, że poza dietą muszę magnez suplementować w formie kapsułek dla sportowców 🙂